SARASTUS

Kansallinen ja eurooppalainen, traditionalistinen ja radikaali verkkolehti

Kiukaan kevät 2021 & muita kirjauutisia

Monella tapaa erikoislaatuinen vuosi 2020 on lähestymässä loppuaan. Kiukaalle vuosi on ollut erityisen vilkas, sillä kulkutaudin hidastaessa yhteiskunnan vilinää ihmiset ovat kääntyneet kirjojen puoleen. Tässä vaiheessa kustantamossa valmistaudutaan tulevaan vuoteen, ja julkistamme nyt kevään 2021 alustavan julkaisuohjelman. Alkuvuodesta ilmestyvät seuraavat kirjat:

Jean Raspail: Pyhien leiri (suomentanut Mika Keränen)

Intiassa salaperäinen pyhä mies on organisoinut miljoonapäisen köyhälistöjoukon muuttamaan Eurooppaan paremman tulevaisuuden toivossa. He saavat käyttöönsä laivoja ja lähtevät purjehtimaan kohti mitä tahansa maata, joka suostuu ottamaan heidät vastaan. Lopulta määränpääksi muodostuu Ranskan Riviera. Ranska joutuu paniikin valtaan. Tulijoiden vastaanottaminen tarkoittaisi kaaosta koko Euroopassa, laivojen käännyttäminen takaisin johtaisi heidän kuolemaansa nälkään ja tauteihin. Yksille laivat ovat Ilmestyskirjan ratsastajia, toisille uuden ajan airuita.

Tämä on lähtöasetelma Jean Raspailin ”Pyhien leirissä” (Le Camp des saints), dystopiaromaanien ihaillussa ja paheksutussa klassikossa, joka ilmestyi vuonna 1973. Kirjaa on luonnehdittu järkyttävän rasistiseksi, mutta myös profeetalliseksi ja perin juurin haastavaksi. Vuonna 2011 ”Pyhien leiri” teki paluun Ranskan bestsellerlistoille, ja vuoden 2015 siirtolaiskriisi lisäsi kiinnostusta sitä kohtaan koko maailmassa. Nyt romaani ilmestyy ensimmäistä kertaa suomeksi Mika Keräsen käännöksenä.

Jean Raspail (1925-2020) oli ranskalainen kirjailija ja tutkimusmatkailija. Hänelle on myönnetty elämäntyöstään muun muassa Ranskan akatemian ja Ranskan maantieteellisen seuran palkinnot.

ISBN 978-952-7197-25-7

Pehmeäkantinen. Ilmestyy helmikuussa.

Timo Hännikäinen: ABC-kirja

Timo Hännikäisen uusi teos on muodoltaan ensyklopedia eli tietosanakirja. Sisällöltään se on säälimätön ja riemastuttava katsaus aikalaishulluuteen. Aakkostettujen hakusanojen mukaan järjestetyissä artikkeleissa kuvataan kielen manipulointia, idealismiin käärittyä omanvoitonpyyntiä, korkeakoulutettua idiotismia, julkisuuden teatteria, kulttuurin halpatuotantoa, historian ja politiikan muuttumista moralistiseksi viihteeksi. Artikkelien pituus vaihtelee lyhyestä esseestä lauseen parin mittaiseen kiteytykseen. Sävyt liikkuvat asiallisesta pohdinnasta absurdiin huumoriin.

”ABC-kirja” on temaattista jatkoa Hännikäisen vuonna 2017 ilmestyneelle muistelmateokselle ”Lihamylly”. Vaikka metodi on tyystin erilainen, tavoite on sama: ajankuva vinksahtaneesta ajasta. Kirja vastaa naiiviuteen kyynisyydellä, tärkeilyyn pilanteolla ja tietämättömyyteen raaoilla tosiasioilla. Satiirin mahdottomuuteen se reagoi satirisoimalla kaikkia ja kaikkea, myös itseään.

ISBN 978-952-7197-26-4

Pehmeäkantinen. Ilmestyy helmikuussa.

Sarastuksen kirjoituksista koottu valikoima ”Sarastus-kirja 2” ilmoitettiin alkujaan ilmestyväksi kuluvana syksynä, mutta julkaisua on siirretty toistaiseksi. Kirja on tarkoitus saada ulos tulevan vuoden aikana, ja ilmestymisaikataulusta ilmoitetaan tuonnempana. Loppukevään ohjelmaamme kuuluu uusi laitos Elias Simojoen legendaarisesta puhekokoelmasta ”Palava pensas”. Alun perin vuonna 1942 ilmestynyt teos sisältää Simojoen keskeiset julkiset puheet koko hänen poliittisen uransa varrelta. Yhdysvaltalainen Antelope Hill -kustantamo julkaisee englanninkielisen laitoksen ”Palavasta pensaasta” tulevana vuonna, ja suomenkielinen uusintajulkaisu pyritään ajoittamaan suunnilleen samoihin aikoihin.

Tiedotamme tarkemmista julkaisuaikatauluista ja niihin mahdollisesti tulevista muutoksista sosiaalisen median kanavillamme. Kiuasta kannattaa siis seurata Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja MeWessä.

Muita kirjauutisia

Syksyn kirjauutuutemme, Jiri Kerosen ”Pekka Siitoin teoriassa ja käytännössä” ja Teppo Paulaston ”Mesenaatti” ilmestyivät lokakuun alussa ja ovat saaneet runsaasti kiitosta lukijoilta. Sarastuksessa on julkaistu molempien tekijöiden haastattelut kirjojen tiimoilta:

”Käytän yliampuvaa satiiria poikittaisena mailana.” Teppo Paulaston haastattelu.

Pekka Siitoin ja provokaation politiikka. Jiri Kerosen haastattelu.

Korona-aika ja siihen liittyvät kokoontumisrajoitukset ovat hankaloittaneet julkisten tilaisuuksien pitämistä keväästä alkaen. Kiuas järjesti kuitenkin perinteiset loppukesän kirjamyyjäiset Helsingin Herttoniemessä, ja myyntipöytämme oli myös Aleksis Kiven päivän juhlallisuuksissa ravintola Punavuoren Ahvenessa, missä kuultiin myös Jasmina Ollikaisen ja Timo Hännikäisen Kivi-aiheiset esitelmät. Myös Teppo Paulaston ”Mesenaatin” julkaisutilaisuus ehdittiin pitää Tampereella, mutta koronatilanteen takia Jiri Kerosen Siitoin-kirjan julkaisutilaisuus on käytännössä pakko siirtää vuodenvaihteen yli. Tilaisuudesta ilmoitetaan some-kanavillamme heti kun mahdollista.

Sen sijaan Kiukaan verkkokaupassa on kuluneena syksynä ollut ennätyksellisen vilkasta. Kesällä suoritettu verkkokauppajärjestelmän uudistaminen lisäsi selvästi asioinnin määrää, ja suosittuun divarivalikoimaan on tullut uusia nimikkeitä melkein päivittäin koko syksyn ajan. Kiuas on tehnyt pioneerityötä kirjallisuuden verkkomyynnissä, jonka merkitys on kasvanut koronaepidemian vauhdittamana. Verkkokaupan toimintaa karanteenimääräykset eivät rajoita eivätkä hidasta, joten kotikirjaston rakentajat voivat vastaisuudessakin turvata meihin.

Näissä merkeissä Kiuas toivottaa kaikille lukijoille hyvää loppuvuotta.

Tietoja

This entry was posted on 24 marraskuun, 2020 by in Kulttuuri and tagged , , , , , , .
%d bloggaajaa tykkää tästä: