SARASTUS

Kansallinen ja eurooppalainen, traditionalistinen ja radikaali verkkolehti

Kiukaan kirjasyksy 2018: Eero Paloheimo ja M. A. Meretvuo

Kiuas Kustannuksen syksyn ohjelma sisältää kaksi uutta teosta. Kirjoja taitetaan parhaillaan painokuntoon, painoon ne menevät viimeistään ensi viikolla, ja ilmestyminen ajoittuu syyskuun loppuun tai lokakuun alkuun. Ensi viikon aikana kirjat myös tulevat ennakkotilattavaksi Kiukaan verkkokauppaan. Ennakkotilausmahdollisuudesta ja ilmestymisaikataulusta tiedotetaan tarkemmin Kiukaan Facebook-sivulla. Seuraavassa lyhyt esittely kirjoista ja niiden tekijöistä.

Eero Paloheimo: Kiinalainen juttu

”Kiinassa kaikki on mahdollista, mutta mikään ei ole helppoa.”

Vuonna 2005 tekniikan tohtori Eero Paloheimo ryhtyi uskaliaaseen projektiin, joka saattaisi vaikuttaa koko planeetan tulevaisuuteen. Hän lähti suunnitelemaan ja rakentamaan Kiinaan ekokaupunkia, jossa arki ja ekologisen elämäntavan teoriat löisivät kättä. Hän uskoi, että länsimaiden tekemät kohtalokkaat virheet voitaisiin Kiinassa vielä välttää, eikä elintärkeitä hankkeita hidastaisi loputon keskustelu ja kokoustaminen. Mutta kuinka projektille lopulta kävi?

Paloheimon yhdestoista teos ”Kiinalainen juttu” on miltei jännityskertomuksen tavoin etenevä tarkka dokumentti toistakymmentä vuotta kestäneestä ekokaupunkihankkeesta. Paloheimo kuvaa siinä kiinalaista yhteiskuntaa ja mentaliteettia, jotka poikkeavat odottamattoman paljon siitä, mihin lännessä on totuttu. Ekokaupunkiprojektin tilinteon ohella kirja sisältää paljon mielenkiintoista ja absurdiakin kuvausta niin suomalaisesta kuin kiinalaisesta byrokratiasta, liike-elämästä, arjesta, politiikasta, kaupunki- ja maaseutuelämästä. Paloheimo kertoo, miten arvovaltakiistat helposti pilaavat jalotkin tarkoitusperät.

”Kiinalaisen jutun” ydinsanoma on vakava: maapallon kohtalonkysymys on koko yhteiskunnan läpikäyvä tekninen vallankumous, jonka tulisi tapahtua nopeasti ja laajalla rintamalla.

ISBN 978-952-7197-12-7

Eero Paloheimo (s. 1936) on Tuusulassa asuva tekniikan tohtori, poliitikko ja kirjailija. Hän on hoitanut Teknillisen korkeakoulun puurakentamisen professuuria vuosina 1995-2000 ja toiminut vihreiden kansanedustajana vuosina 1987-1995 sekä eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtajana vuosina 1994-1995. Paloheimo on julkaissut kymmenen kirjaa ja ollut mukana lukuisissa kansainvälisissä ekologiaan ja luonnonsuojeluun liittyvissä hankkeissa. Teoksessa Syntymättömien sukupolvien Eurooppa (1996) hän esitteli suunnitelmansa tulevaisuuden Euroopasta, jossa tasapaino ihmissivilisaation ja luonnon välillä olisi saavutettu teknologian radikaalilla uudistamisella. Paloheimon myöhempiä teoksia ovat mm. maailmankaikkeuden kehitystä ja tulevaisuuden ennustettavuutta käsittelevä Megaevoluutio (2002) ja Afrikka-matkakuvaus Tämä on Afrikka (2007).

Hän oli mukana Vihreän liiton perustamisprosessissa ja oli puolueen jäsen siitä lähtien kun se rekisteröityi puolueeksi. Paloheimo erosi vihreiden jäsenyydestä vuonna 2010, koska katsoi puolueen suosivan maailmaa vahingoittavaa ylimitoitettua muuttoliikettä. 2000-luvun aikana Paloheimo on toiminut mm. Kiinan ekokaupunkihankkeessa ja Unite the Armies -kampanjassa, jonka tarkoituksena on valjastaa eri valtioiden asevoimat torjumaan ympäristökatastrofeja.

Sarastus haastatteli Paloheimoa keväällä 2017. Paloheimon kotisivuilta löytyy lukuisia hänen kirjoituksiaan ja esitelmiään. Suositeltavaa katsottavaa on myös tämä heinäkuinen Dosentti-ohjelman jakso, jossa Paloheimo keskustelee sananvapaudesta Arto Luukkasen, Sari Essayahin ja Marko Hamilon kanssa.

M. A. Meretvuo: Pilvikädet (Hexen Press)

”Tuntuu kuin olisin kohdannut jotakin, joka tapahtui samaan aikaan sekä omassa mielessäni että ulkopuolisessa todellisuudessa. Tuntuu kuin oman mieleni varjopuoli, ja koko maailman varjopuoli olisi esittäytynyt minulle tuolla hetkellä. Päivän ja yön, tietoisen ja tiedostamattoman kontrasti levittäytyi silmieni eteen, mutta tuo tiedostamaton oli jotakin niin kauhistuttavaa, että en voinut ymmärtää sitä.”

Tamperelainen 23-vuotias nuorimies elää eristäytynyttä elämää ja työskentelee tavaratalon varastossa. Vapaa-aikansa hän käyttää valokuvaamisen, musiikin ja salatieteellisten harrastusten parissa. Ympäröivästä yhteiskunnasta ja ihmisistä hän tuntee ajautuneensa niin kauas, etteivät ne herätä hänessä juuri muuta kuin halveksuntaa. Häntä kuitenkin vaivaavat muistin aukot, ja uniharjoituksilla hän pyrkii selvittämään menneisyytensä. Mysteeri syvenee unikuvien ja todellisuuden sekoittuessa toisiinsa. Miten häilyvät muistot ja unien symbolit kytkeytyvät menneisyyden selvittämättömiin kuolintapauksiin hänen kotikaupunginosassaan?

”Pilvikädet” on tietokirjastaan ”Seksin ja uskonnon vaiettu historia” tunnetun M. A. Meretvuon ensimmäinen romaani. Se on okkultistinen kauhukertomus, tutkielma yli-ihmismentaliteetista sekä rikosromaani, jonka pohjana ovat todelliset, ratkaisematta jääneet surmatyöt Tampereella vuosina 1991-96.

ISBN 978-952-7197-13-4

Ylöjärveläinen M. A. Meretvuo on uskontoihin, okkultismiin ja mytologioihin perehtynyt kirjailija. Hän tuli tunnetuksi vuonna 2016 ilmestyneellä tietokirjallaan Seksin ja uskonnon vaiettu historia, joka käsittelee seksuaalisuuden ja sen tukahduttamisen merkitystä uskontojen historiassa. Hän on myös toimittanut ja suomentanut laajan valikoiman Aleister Crowleyn keskeisiä kirjoituksia. Radio Wyrdin tekemä pitkä haastattelu Meretvuosta on kuunneltavissa täällä. Meretvuolta on julkaistu Sarastuksessa kirjoitukset ”Faustinen ihminen monikulttuurisuuden aikakaudella” ja ”Italian lyijyn vuodet”.

***

Hege Storhaugin Islam – Yhdestoista vitsaus on ehtinyt jo kolmanteen painokseensa. Uusi painos ilmestyi viikko sitten ja on tilattavissa Kiukaan verkkokaupasta. Kiinnostus kirjaa kohtaan on ollut erittäin vilkasta, ja toinen painos myytiin loppuun alle kolmessa kuukaudessa. Teoksen menestys on oivallinen esimerkki siitä, että kun tietokirja sisältää riittävän painavaa ja yleiskiinnostavaa asiaa, se löytää yleisönsä vaikka valtamedia vaikenisi siitä.

Storhaugin kirjasta on ilmestynyt Sarastuksessa katkelma, joka käsittelee Salman Rushdien tapausta ja sen pohjoismaissa herättämiä reaktioita.

Kiuas osallistuu tänä vuonna myös Helsingin Kirjamessuille 25.-28.10. Kiukaalla on messuilla myyntipöytä, ja saatavilla on sekä syksyn uutuuksia että kaikkea Kiukaan ja Hexen Pressin aiempaa tuotantoa. Myös Eero Paloheimo on tavattavissa Kiukaan myyntipisteellä lauantaina 27.10. Tarkemmista ajankohdista ja myyntipöydän sijainnista ilmoitetaan myöhemmin Kiukaan Facebook-sivuilla.

Toivotamme kaikille lukijoille innostavaa kirjasyksyä 2018.

Tietoja

This entry was posted on 3 syyskuun, 2018 by in Kulttuuri and tagged , , , , , , .
%d bloggaajaa tykkää tästä: