SARASTUS

Kansallinen ja eurooppalainen, traditionalistinen ja radikaali verkkolehti

Täydennyksiä ABC-kirjaan, osa II

TIMO HÄNNIKÄINEN

Timo Hännikäisen ensyklopedinen teos ”ABC-kirja” ilmestyi kuluvan vuoden helmikuussa. Kirja on saatavilla Kiukaan verkkokaupasta. Oheiset tekstit ovat vuoden 2021 aikana jälkikäteen kirjoitettuja täydennyksiä alkuperäiseen kokonaisuuteen. Aiempia täydennyksiä on luettavissa täältä. Hännikäisen haastattelun kirjan tiimoilta voi lukea täältä. Hännikäisen haastattelu Kosminen ääni -podcastissa 17.5.2021 on kuunneltavissa täällä.

ALKUPERÄISKANSA

Maailmassa on hyvin vähän kansoja, jotka ovat ensimmäisiä asukkaita maillaan eivätkä ole syrjäyttäneet mitään toista kansaa. Alkuperäiskansan käsite viittaakin sellaiseen kansaan, joka on joutunut jonkin teknisesti kehittyneemmän kansan syrjäyttämäksi eikä kykene tehokkaasti taistelemaan sitä vastaan. Suomalaisilla ei ole alkuperäiskansan statusta, koska he omaksuivat aikoinaan maatalouden ja sittemmin teollisuuden, toisin kuin paimentolaisuudessa pysytelleet saamelaiset. Pohjois-Amerikassa oli aluillaan samanlainen kehityskulku, kun alueen eteläosien intiaaniheimojen omaksuma maatalous levisi hiljalleen kohti pohjoista, mutta eurooppalaiset pysäyttivät sen kolonisoidessaan koko maanosan ja tuhotessaan taudeilla suuren osan sen väestöstä. Amerikan intiaanien kohtalo ei siis historiallisesti muistuta lainkaan saamelaisten kohtaloa, mutta siitä huolimatta saamelaisaktivistit ovat mieltyneet intiaanileikkeihin. Tämä on sinänsä ymmärrettävää, sillä pienenä ja hajanaisena vähemmistönä saamelaisten on asemansa säilyttääkseen pitänyt omaksua moralistinen strategia esimerkiksi sissisodan sijaan.

ANTISEMIITTI

Juutalaisvastaisesta henkilöstä käytetty epätarkka nimitys. Seemiläisiin eli seemiläisiä kieliä puhuviin kansoihin kuuluu paljon muitakin kuin juutalaiset, esimerkiksi etelätigret, maltalaiset, assyrialaiset ja hararit. Usein kuulee puhuttavan arabien antisemitismistä, mutta kirjaimellisesti ymmärrettynä se olisi itsetuhoinen asenne.

ANTISIMIITTI

Henkilö, joka ei pidä apinoista.

FILOSOFIA

Institutionaalinen tapa kirjoittaa huonosti.

”Se on itsestään vapautuvan hahmon tarkoitus, hahmo joka alkaa kumota oman välinpitämättömyytensä; sillä sähkö on välitöntä ilmituloa eli läheisesti hahmosta tulevaa, sen vielä edellyttämää olemassaoloa – mutta ei vielä itse hahmon hajoamista, vaan se pinnallinen tapahtuma, jossa erilaisuudet jättävät hahmon, mutta vielä ovat sen edellyttämiä eivätkä vielä ole niissä tulleet itsenäisiksi.” (Hegelin määritelmä sähköstä)

Kant oli luultavasti maailman huonoin kirjoittaja ennen Karl Marxia. Jotkut hänen ajatuksistaan olivat oikeasti aivan yksinkertaisia, mutta hänen onnistui aina saada ne kuulostamaan käsittämättömiltä. Toivottavasti hän on helvetissä.” (H. L. Mencken)

FOBIA

Irrationaalinen tai ylimitoitettu pelko. Nykyisin sanaa voidaan käyttää mistä tahansa vastenmielisyyden tunteesta. Jos homoseksuaalinen nainen ei pidä peniksellä varustettua ihmistä naisena tämän päinvastaisista väitteistä huolimatta eikä siten halua harrastaa seksiä tämän kanssa, hän kärsii transfobiasta. Jostakin syystä homoseksuaalien ei kuitenkaan sanota kärsivän gyno- tai androfobiasta sulkiessaan vastakkaisen sukupuolen pois seksikumppaniensa joukosta. Mutta kaikilla on seksuaalisia mieltymyksiä ja niiden myötä myös epämieltymyksiä, jotka kohdistuvat muuhunkin kuin luonteenpiirteisiin ja muihin abstrakteihin yksilökohtaisiin ominaisuuksiin. Epämieltymyksistä ovat vapaita kenties vain aseksuaalit, jotka eivät halua seksiä kenenkään kanssa. Naisten on todettu olevan joustavampia seksuaalisen suuntautumisensa suhteen, mikä ilmeisesti tarkoittaa että he ovat vähemmän fobisia eli siis parempia ihmisiä. Toisaalta naiset – joilla on tapana kammota esimerkiksi käärmeitä, hämähäkkejä ja hiiriä – kärsivät fobioista (sanan perinteisessä merkityksessä) miehiä useammin.

HÖRHÖ

Henkilö, joka ajattelee itse ja ihmettelee mikseivät auktoriteettiuskoiset lampaat tee samoin. Jostakin syystä itseajatteleva ei koskaan voi hyväksyä ilmeisintä selitystä, vaan hänen on aina päädyttävä mahdollisimman erikoisiin tulkintoihin. Esimerkiksi koronaviruksen varjolla edistetään hänen mukaansa jättivoittoja lääketeollisuudelle, työttömyyttä, kiinalaistyyppistä kansalaisten pisteytysjärjestelmää, joukkomurhaa ja syntyvyyden romahdusta. Yrittäessään rakentaa teoriaa, jossa nämä asiat olisivat jossakin loogisessa yhteydessä toisiinsa, hän jättää huomiotta pandemian varjolla selvimmin ja avoimimmin ajetut asiat eli yleiseurooppalaisen tulonsiirtounionin, EU:n omien sopimusten sivuuttamisen ja tähtitieteellisen kalliit elvytystoimet. Mekanismi johtuu siitä, että itseajatteleva vastustaa kaikkia auktoriteetteja paitsi omaansa. Tämä ainoa auktoriteetti sanelee, että todellisuuden on oltava jännittävä ja täynnä paljastamistaan odottavia salaisuuksia.

METAVERSUMI

Kun Facebook alkoi menettää käyttäjiä, se päätti tehdä maailmasta Facebookin. Kehitteillä olevassa metaversumissa ihmiset kulkevat kadulla virtuaalilasit päässä ja voivat lisätä havaitsemaansa todellisuuteen haluamiaan elementtejä. Vastaantulijoista näkee, onko heillä yhteisiä tuttuja tai kuuntelevatko he samoja yhtyeitä. Näkökenttään ponnahtelee kauppojen tarjouksia ja kerrostalon kokoisia hologrammeja. Betonisen slummimaiseman voi koristella palatseilla ja suihkulähteillä. Jos yhteisönormeja toistuvasti rikkovat voi vielä hajottaa atomeiksi, kokonaisuus on täydellinen.

Toteutuessaan metaversumi-projekti ratkaisisi kaksi ongelmaa. Rajoittavat sosiaaliset roolit voitaisiin karsia silkan kuluttajanroolin tieltä. Samalla ekologisten kriisien torjunta tehostuisi kun kansainvälisiin kokouksiin voisi osallistua virtuaalisesti ja niihin voisi pukeutua hienosti käyttämättä asuunsa grammaakaan puuvillaa. Toisaalta voi kysyä, mihin luontoa ylipäätään tarvitaan, jos Amazonin sademetsän saa ympärilleen napin painalluksella. Tai miksi virtuaaliseen mikämikämaahan sulkeutuneen ihmislajin tuhoutuminen olisi huono asia.

PUOLUSTAUTUMINEN

Hyökkääjän auttamista. Kun itärajalle lennätetään turvapaikanhakijoita, heidät on päästettävä maahan jottei Venäjä kykenisi vaikuttamaan EU:n maahanmuuttopolitiikkaan. Hävittäjähankintoja tehtäessä on suosittava helpommin alasammuttavia koneita, koska amerikkalaisen hävittäjän ostaminen antaisi Venäjälle verukkeen aggressioon.

SUVAITSEVAISUUSPARADOKSI

Suvaitsevaisuusparadoksin muotoili tieteenfilosofi Karl R. Popper vuonna 1945 ilmestyneessä teoksessaan Avoin yhteiskunta ja sen viholliset. Popperin mukaan vapaan yhteiskunnan täytyy tarvittaessa voimakeinoin puolustautua niitä vastaan, jotka käyttävät vapauttaan vapauden tuhoamiseksi. Suvaitsevaisuusparadoksiin vetoavat ne, joista tuli filosofian asiantuntijoita kun joku muotoili ajatuksesta helposti omaksuttavan internetmeemin. Heidän mielestään ”suvaitsemattomia ei pidä suvaita” on lopullinen vastaus kaikkiin yhteiskunnallisiin kysymyksenasetteluihin.

Popper kuitenkin piti pakkokeinojen käyttöä viimeisenä äärivaihtoehtona, joka olisi mahdollista hyväksyä vaikkapa silloin, kun jokin ääriliike uhkaa nousta hallitsevaan asemaan. Hän olisi tuskin kannattanut mielipiteenvapauden supistamista oloissa, joissa uhka on vain teoreettinen. Suvaitsevaisuusparadoksin järjestelmällinen soveltaminen tarkoittaisi esimerkiksi, että vasemmistopuolueet olisi kiellettävä koska ne pyrkivät rajoittamaan taloudellista vapautta, tai että abortinvastustajat olisi suljettava vankilaan. Vapaus on nimittäin abstraktio, jonka käytännön sisältö on aina sopimuksenvarainen ja jonka hyväksyttävistä rajoituksista esiintyy eriäviä mielipiteitä.

Suvaitsevaisuusparadoksi on nimenomaan paradoksi, ja sitä seuratessa päätyy loputtomaan paradoksien ketjuun. Suvaitsemattomuutta ei voi suvaita, ei siis myöskään suvaitsemattomuuden suvaitsemattomuutta eikä suvaitsemattomuuden suvaitsemattomuuden suvaitsemattomuutta jne. Ehdottomaksi ohjeeksi se kelpaa vain kun sitä tarkastelee omasta näkökulmastaan. Vastapuolen näkökulmasta katsottuna se on aina virheellinen.

TEFLON

Kokoomusta on tapana sanoa teflonpuolueeksi, johon paska ei tartu. Vaikka puolue myisi Lapin japanilaisille, rakennuttaisi Petteri Orpolle marmoripalatsin verovaroin ja yksityistäisi peruskoulut, sen kannatus tuskin laskisi. Ilmiön selitysvaihtoehdoista primitiivisin on uskottavin: ihminen luottaa ensi sijassa habitukseen. Kokoomuslaiset pukeutuvat hyvin istuviin pukuihin ja jakkupukuihin. Miehet antavat turvallisen yleiskonservatiivisen vaikutelman, naiset lisäävät siihen hieman ylellisyyttä paljetein ja tarkoin valituin koruin. Vaalimainoksissa he poseeraavat itsevarmasti hymyillen tai valtiomiesmäisen jäyhinä. Kaikki tämä viestii menestyksestä, ja vaikka verraten harva on menestyjä, erittäin moni haluaa samaistua menestyjiin.

Kokoomuksen vasemmistolaiset arvostelijat eivät ymmärrä, että keskivertoäänestäjä ei äänestä itsensä kaltaista vaan itseään parempaa. Kansanomaisuuteen nojaava poliitikko menettää uskottavuutensa heti, kun hänessä ilmenee herraskaisia piirteitä, kun taas kokoomuslainen yli-ihminen saa helposti anteeksi veronkierrot ja bordellivierailut. Kokoomuksen oikeistolaiset arvostelijat eivät puolestaan ymmärrä, että ilmeisintäkään totuutta ei uskota, jos sen kertoo virttyneet verkkarit jalassa ja leijonakoru kaulassa.

TILA

Vasemmiston mielestä fyysisessä maailmassa on rajattomasti tilaa. Väestöräjähdyksestä ei ole sopivaa puhua, koska todellinen ongelma on vaurauden ja ravinnon epätasainen jakautuminen. Syksyllä 2015 Li Andersson poseerasi ”Meillä on tilaa” -kyltin kanssa ja sanoi, että Suomi ei voi päättää maahan otettavien turvapaikanhakijoiden määrää, vaan kaikki hakemukset on käsiteltävä. Abstraktissa tilassa, kuten julkisuudessa, vallitsee kuitenkin hirvittävä ahtaus ja darwinistinen kamppailu liikkumavarasta. Tilaa ”viedään”, ”annetaan” tai ”otetaan haltuun” sen mukaan, kuka pääsee esittämään mielipiteitään julkisesti. Yhden näkemyksen esille pääsy on aina pois joltakin toiselta. Pluralismiin ei siis ole varaa, toisin kuin sosiaalimenoihin ja kehitysapuun. Aineeton tila on rajaton vain sikäli, että oikeaoppisuudelle sitä ei koskaan ole tarpeeksi.

TOISTO

Uusnatsien perustama äärioikeistolainen järjestö, jolla on fasistiset tavoitteet.

ÄITIYS

Eräs ajaton ihmistyyppi on omana aikanamme noussut huomattavaan asemaan: nainen, jolla on voimakas äidinvaisto muttei omia lapsia. Tämän ihmistyypin tunnetuin ilmentymä lienee äiti Teresa, amerikkalaisissa yksityissairaaloissa hoidettu nunna joka otti elämäntehtäväkseen kuolevien paijaamisen Intiassa. Myöhemmin paljon näkyvyyttä ovat saaneet naiset, jotka protestoivat lentokoneissa estääkseen väkivaltarikoksista tuomittujen turvapaikanhakijoiden palauttamisen. Kansainvälisessä politiikassa ihmistyyppiä edustaa lapseton Angela Merkel, joka pyrkii koko maailman hädänalaisten äitihahmoksi.

Euroopan alkuperäisen väestön vähetessä tällainen ihmistyyppi nousee väistämättä esiin, eikä ole sinänsä huono asia, että osa naisista etsii vaihtoehtoisia kohteita perimmäisille biologisille vaistoilleen. Ekologisesti kestävää tulevaisuutta ovat joka tapauksessa pienet väestöt, joihin kuuluvista merkittävä osa on iäkkäitä. Mutta tällaiset naiset muodostavat tässä historian vaiheessa merkittävän sosiaalisen ongelman, koska he näkevät jokaisessa rikollisessa ja onnenonkijassa pelastettavan ihmisparan. Keskeinen ratkaistava kysymys kuuluu: miten heidät voisi ohjata tyydyttämään hoivaviettiään vaikkapa kodittomiin kissoihin, yksinäisiin vanhuksiin tai ongelmanuoriin?

Timo Hännikäisen ”ABC-kirja” on saatavilla Kiukaan verkkokaupasta.

Timo Hännikäinen (s. 1979) on Helsingissä asuva kirjailija ja suomentaja. Tuorein teos ”ABC-kirja” (2021). Kiinnostuksen kohteita taide, historia ja antimoderni ajattelu.

Tietoja

This entry was posted on 12 marraskuun, 2021 by in Kulttuuri and tagged , , , , , , .
%d bloggaajaa tykkää tästä: