SARASTUS

Kansallinen ja eurooppalainen, traditionalistinen ja radikaali verkkolehti

Kansallismielisyys on sisäryhmäajattelua

JUKKA AAKULA

Kansallismielisessä liikkeessä on pitkään ajateltu, että kansallismieliset kunnioittavat toisten kansojen kulttuuria. Toisin sanoen suomalainen kansallismielinen liike tai puolue ajaa oman kansansa etua siinä missä unkarilainenkin kansallismielinen, mutta molemmat kunnioittavat toisiaan ja toistensa kohtuullisia etupyrkimyksiä. Luonteva yhteistyöalue suomalaiselle ja unkarilaiselle kansallismieliselle puolueelle on esimerkiksi EU:n integraation voimistumisen vastustaminen.

Tosiasiassa unkarilaiset tai venäläiset kansallismieliset eivät ole missään mielessä suomalaisten – tai suomalaisten kansallismielisten – luonnollisia liittolaisia. Kansallismielisyys on sisäryhmäajattelua – en edes kutsuisi sitä ideologiaksi.

Tietenkin suomalaisten ja unkarilaisten kansallismielisten edut voivat jossain yksittäisessä asiassa olla yhteneväiset, mutta yhtä lailla suomalaisella kansallismielisellä on tällä hetkellä yhteisiä etuja suomalaisen vasemmistoliittolaisen kanssa – enemmänkin kuin venäläisen tai unkarilaisen kansallismielisen kanssa. Erityisenä esimerkkinä Suomen turvallisuuden takaaminen.

Tällä hetkellä Venäjän johto ja Venäjän kansa uhkaa koko Itä-Eurooppaa hyökkäyssodalla. Suomeen ei vielä ole hyökätty eikä ehkä hyökätäkään, koska Ukrainan urhea kansa on taistellut niin taitavasti, että Venäjällä ei ole resursseja hyökätä.

Unkarin kansan ja sen johtajan Viktor Orbánin rooli tässä tilanteessa on ajaa oman maansa – tai ainakin oman puolueensa – etua ja turvata halvan öljyn saanti Venäjältä olemalla sitoututumatta Venäjä-pakotteisiin. Unkari myös jarruttaa Suomen Nato-turvatakuita samasta syystä. Suomen kansan etu on täysin päinvastainen Unkarin edun – tai ainakin Unkarin johdon harjoittaman politiikan kanssa. Suomalainen kansallismielinenkään ei siis voi kuvitella olevansa unkarilaisen kansallismielisen ystävä. Unkari on käytännössä Suomen vihollinen. (Toki pitää muistaa että Unkarissa edellisissä vaaleissa Orbánin vastaisen puoluekokoomuksen pääehdokas oli kansalliskonservatiivi Péter Márki-Zay, muttei putinisti tahi orbanisti. Joten eivät Unkarissakaan kaikki kansallismieliset ole Orbánin ja Putinin puolella.)

Kirjoitin 2015 kirjaamme Mitä mieltä Suomessa saa olla osuuden, joka on kestänyt ajan patinaa hyvin ehkä joitain yksityiskohtia lukuunottamaatta:

Samaan aikaan kuin kansallismielisyyden arvo aletaan ymmärtää, monet kansallismieliset puolueet ovat vetämässä itse maton altaan. Taustana on seuraava: Euroopan kansallismieliset puolueet ovat kritisoineet pitkään eurooppalaista yhdentymistä sillä perusteella, että yhdentyminen heikentää kansallisvaltioiden suvereniteettia. EU:n ongelmat ovat edistäneet kansallismielisten puolueiden menestystä. Jotkut kansallismieliset ovat nähneet myönteisenä sen, että Venäjä on haastanut Naton ja EU:n. Yhteinen vihollinen on yhdistänyt heitä Venäjään.

Venäjä on haluttu nähdä myös rappeutuneen Euroopan vastapoolina moraalisessa mielessä. Venäjä on nähty Euroopan arvokonservatiivien ja kansallismielisten luonnollisena liittolaisena muun muassa islamismia, monikultturismia ja perinteisten instituutioiden murentamista vastaan.

Amerikkalainen konservatiivi Pat Buchanan, joka on vaikuttanut vahvasti myös eurooppalaiseen arvokonservatiivien ja kansallismielisten ajatteluun, kirjoitti kolumnissaan ”Whose Side is God on Now”:

Kulttuurisodassa, jota käydään ihmiskunnan tulevaisuudesta, Putin asettaa Venäjän perinteisen kristinuskon puolelle. Hänen kirjoituksensa heijastelevat paavi Johannes Paavali II:n ajattelua, joka puheessaan Evangelium Vitae vuonna 1995 syytti länttä “kuoleman kulttuurista”.

Mitä paavi Johannes Paavali II tarkoitti moraalisilla rikoksilla?

Lännen antautumista seksuaaliselle vallankumoukselle, hillittömälle irtosuhteiden harrastamiselle ja muulle hedonismille, feminismille, abortille, homoavioliitoille, eutanasialle, itsemurhiin avustamiselle – kristillisten arvojen korvaamiselle Hollywood-arvoilla.”

Eräiden kansallismielisten puolueiden Venäjä-myönteisyys on kuitenkin edennyt tämän vuoden aikana niin pitkälle, että voidaan puhua näistä puolueista Putinin kätyreinä tai värikkäämmin ryssänmorsiamina.

Käännekohta oli Venäjän ja sen krimiläisten kätyrien suorittama Krimin valtaus.

Alliance of European National Movements, jonka jäseniä ovat esimerkiksi Ranskan Front National ja Unkarin Jobbik, julkaisi Ukrainan tilanteesta julkilausuman. Se on nimeltään Ukraine – Official Statement, eli edustaa ilmeisesti kyseisten puolueiden virallista kantaa Ukrainan tilanteeseen. Voi suoraan sanoa, että se on julkaistu Ukrainan kansaa vastaan. Julkilausuma ilmaisee muun muassa seuraavia ajatuksia:

Se, että Venäjä otti Krimin haltuunsa, on oikeutettua. Venäläiset ovat syyttömiä Stalinin ajan hirmutöihin, koska bolshevikkihallinnossa muut etniset ryhmät kuin venäläiset suorittivat hirmutyöt. Venäläiset olivat bolshevikkihallinnon aikana suurimpia uhreja. Ukrainalaisten nationalistijärjestöjen johto on amerikkalaisten sätkynukkeja eli kollaboratöörejä. Ulkomaalaisten – paitsi venäläisten – ei kuulu sekaantua Ukrainan asioihin. Venäjällä on oikeus sekaantua Ukrainan asioihin, koska Ukrainassa asuu venäläisiä ja koska Ukraina kuuluu Venäjän etupiiriin.

Järjestö toistelee siis Putinin hallinnon ja tv-kanava RT:n propagandaa. Järjestö on ryhtynyt Putinin viidenneksi kolonnaksi Euroopan rajamaiden kansoja vastaan. Samaiset puolueet ovat lähettäneet vaalitarkkailijoita Krimin näytösvaaleihin ja tukeneet näin konkreettisesti Venäjän aggressiota Ukrainaa vastaan.

Voi kysyä, edistävätkö kyseiset puolueet sen enempää Euroopan etua kuin vaikkapa ne islamistiset maahanmuuttajaryhmät, joita kritisoimalla Front National on edennyt vaaleissa. Front Nationalin tuki Venäjälle on jatkunut – se on mm. vastustanut Mistral-tukialuskaupan jäädyttämistä. 

Suomessa Perussuomalaiset ja varsinkin Suomen Sisu ovat olleet Ukrainan tilanteesta hiljaa. Ansiokkaan poikkeuksen on tehnyt Jussi Halla-aho, joka on heti tuoreeltaan kritisoinut Venäjän imperialistista toimintaa ja todennut Venäjän käyttävän venäläisvähemmistöjen muka huonoa kohtelua Suomen ja Ukrainan kaltaisissa maissa tekosyynä sekaantua näiden maiden asioihin.

Syyskuussa, kun EU solmi assosiaatiosopimuksen Ukrainan kanssa samaan aikaan kuin maa oli Venäjän aggression kohteena, Halla-aho kirjoitti: 

Vaikka en pidä siitä, mikä Unionista on tullut, ymmärrän oikein hyvin, mitä lähentyminen merkitsee Ukrainalle ja ukrainalaisille. Se merkitsee poispääsyä Venäjän dominoimalta harmaalta vyöhykkeeltä ja semiautoritaarisesta kleptokratiasta, näkymää oikeusvaltiosta, kansalaisvapauksista ja normaalista elämästä.

Putinin puolue europarlamentissa on jakautunut salin kummallekin laidalle. Äärioikeisto ja -vasemmisto äänestivät sopimusta vastaan ja jyrisivät kuin yhdestä suusta, että syyllisiä Ukrainan tilanteeseen ovat NATO, EU, Yhdysvallat ja Kiovan vallankaappausjuntta. Venäjää ei pidä ärsyttää, ja sillä on oikeus suojella geopoliittisia intressejään yms. yms.

Kommunistit voi jättää omaan arvoonsa, mutta eilen tunsin syvää häpeää niiden puolesta, jotka kutsuvat itseään kansallismielisiksi ja jotka monessa muussa kysymyksessä ovat lähellä perussuomalaisia. Onneksi olemme osa ryhmää, jonka toimintaa ja puheenvuoroja ei tarvinnut hävetä.”

Kansallismielisessä liikkeessä on Suomessa esitetty usein jopa ajatus, että kansallismielinen kunnioittaa luonnostaan myös muiden kansojen itsemääräämisoikeutta. Ajatus on naiivi. Kansallismielisyys on sisäryhmäajattelua – en tietoisesti kutsukaan sitä ideologiaksi.

Suomalaisten kansallismielisten on syytä ymmärtää, että Ranskan tai Venäjän kansallismieliset ja arvokonservatiivit eivät ole missään mielessä suomalaisten kansallismielisten luonnollisia liittolaisia. Päinvastoin. Kuten sortokauden aikana Suomen kansan parhaita ystäviä on venäläinen liberaali – ei venäläinen kansallismielinen.

Suuri osa Keski- ja Länsi-Euroopan kansallismielisistä on edelleen taipuvaisia Venäjän epäsuoraan tukemiseen vaatimuksillaan, että Ukrainan tukemisesta on vetäydyttävä. Saksassa äärivasemmiston ja kansallismielisten mielenosoituksissa vaaditaan Saksan irtautumista Venäjä-pakotteista ja vaaditaan Ukrainaa alistumaan rauhanneuvotteluihin Venäjän kanssa.

Tavallaan ymmärrän – vaikka en hyväksy – unkarilaisten tai saksalaisten kansallismielisten toiminnan. He yksinkertaisesti haluavat ajaa omaa etuaan ukrainalaisten – ja sitä kautta suomalaisten – kustannuksella. He uskovat olevansa niin pitkän matkan päässä Euroopan ja Venäjän rajalta, että Venäjä ei uhkaa heitä ainakaan moneen vuoteen.

Vaikeampaa on ymmärtää niitä suomalaisia “kansallismielisiä” – esimerkkinä Ano Turtiainen – jotka tukevat Venäjän agendaa. Ainoa selitys heidän toimilleen lienee taloudellinen tai muu hyöty – tai luonnevika ja ihmisviha.

Kansallismielisyys on sisäryhmäajattelua – valistunutta oman kansan edun ajamista – yksin tai vaikkapa sotilasliitossa muiden länsimaiden kanssa. Sen sijaan kansallismielisyyteen ei kuulu kansamme vihollisten kanssa veljeily eli maanpetos, vaikka vihollismaita johtaisikin kansallismielinen hallinto.

Jukka Aakula on matemaatikko, isä ja konservatiivi. Kiinnostuksen kohteina mm. yhteisöllisyys, luonto, evoluutio, uskonto, antropologia, taloushistoria sekä ihmisen ja ihmisrotujen biologia.

Tietoja

This entry was posted on 24 marraskuun, 2022 by in Politiikka ja ideologia and tagged , , , , , , .
%d bloggaajaa tykkää tästä: