SARASTUS

Kansallinen ja eurooppalainen, traditionalistinen ja radikaali verkkolehti

Hoidetaan homma vuonna ’21

STEVE SAILER   (suomentanut Timo Hännikäinen)

(Kirjoitus on alun perin julkaistu 16.12.2020)

On vain luonnollista olla peloissaan, kun käsivarteen työnnetään neula täynnä uutta rokotetta, joka kehitettiin sellaisella vauhdilla, että juuri kukaan optimistista presidentti Trumpia lukuunottamatta ei uskonut, että se voitaisiin ottaa käyttöön kuluneen vuoden aikana.

Samoin on tavallista joko pelätä vainoharhaisesti uutta tartuntatautia tai viitata kintaalla sen vaaroille. Valtava määrä amerikkalaisia uskoo COVIDin olevan apokalyptinen uhka, samalla kun toiset yrittävät äänekkäästi vakuutella itselleen, että he ovat käytännössä haavoittumattomia.

Oma näkemykseni kuitenkin on, että on aika saada koko pirun pandemia pois päiväjärjestyksestä.

On tärkeää havaita, että COVID on suuruusluokaltaan keskitason kriisi, ei siis ”pelkkä flunssa” eikä maailmanloppu (kuten osoitan tuonnempana). Ongelma on, että on vaikea löytää tasapainoista, kohtuullista ratkaisua infektioon, joka leviää eksponentiaalisesti ja siten on taipuvainen joko kasvamaan tai kutistumaan.

Kuten Tyler Cowen on huomauttanut, on erittäin vaikeaa päätyä tasapeliin koronaviruksen vastaisessa taistelussa. Se on luultavasti keinovarojemme ulkopuolella. Sen sijaan oma asuinpaikka on minä tahansa ajankohtana joko voittamassa tai häviämässä.

Onneksi nyt, ensimmäisten rokotteiden saavuttua, olemme tilanteessa jossa voitto häämöttää, olettaen etteivät amerikkalaiset tärvele tilaisuuttaan tehdä koko kamalasta koettelemuksesta historiaa. Riittävän monen meistä on valittava voitto.

Kaksi jokseenkin samanlaista rokotetta, Pfizerin ja Modernan, ovat osoittautuneet erittäin tehokkaiksi. Kliinisten kokeiden FDA-analyyseissa sanotaan:

Modernan rokote: vain 11 koronavirtustartuntaa havaittiin rokotetta saaneessa koeryhmässä, samankokoisessa plaseboa saaneessa ryhmässä tartuntoja oli 185.

Pfizerin rokote: 8 tapausta rokoteryhmässä, 162 tapausta plaseboryhmässä.

Yhdistettynä: 19 tapausta rokoteryhmässä, 347 plaseboryhmässä. (Tämä ei ole merkityksetön otanta.)

Kaikissa ryhmissä havaittiin 40 vakavaa koronatapausta; 39 plaseboa saaneiden joukossa ja vain yksi rokotetta saaneilla.

Tämä kama toimii.

Edellä linkkaamistani dokumenteista voi lukea rokotteen sivuvaikutuksista.

On luonnollista pelätä rokotetta, samoin kuin on luonnollista suhtautua välinpitämättömästi virukseen koska ei katso ansaitsevansa kuolla.

Kun minulla oli syöpä vuonna 1997, tupakoimattomat tuttavat kysyivät usein vaimoltani: ”Todella ikävä juttu… Muuten, Steve ilmeisesti… tupakoi… eikö niin?” Kun heille vastattiin kieltävästi ja kerrottiin, että olin saanut syövän vain huonoa tuuriani, he poistuivat mietteliään ja synkän näköisinä. He olivat halunneet uskoa, että olin saanut syövän jonkin sellaisen takia mitä tein ja he eivät tekisi, mikä olisi tarkoittanut että he eivät ansainneet kuolla ja, karkeasti ottaen, että he eivät koskaan kuolisi.

Mutta koronavirus ei edes leviä huonojen elämäntapojen seurauksena. Se ei ole AIDS. Sen sijaan se leviää parhaiden yhteisöllisten käytäntöjen kautta: keskustelemisen, nauramisen, laulamisen, tanssimisen, romanttisen läheisyyden ja sen sellaisten. Pahimpiin leviämistapahtumiin ovat tähän mennessä kuuluneet erään talonmiehen hautajaiset Georgiassa, kansantanssijuhla Saksassa, sukulounas Kiinassa, kuoroharjoitukset Kaliforniassa ja lääketeollisuuden konferenssi Massachusettsissa.

Näin ollen, me emme halua ”uutta alkua”; me emme halua antaa eliitille aikaa pakottaa voimaan pysyviä uudistuksia, jotka perustuvat COVID / George Floyd -ajan typerälle massa-ajattelulle. Huomatkaa, että ryöstely, ammuskelu ja sensuuri eivät ole lakanneet, vain sosiaalisen elämän hyvät puolet ovat. Meidän pitäisi haluta elämän palaavan takaisin tavallisille urilleen, ja mitä pikemmin, sen parempi.

Valitettavasti koronavirus ei ole sellainen ongelma, jonka ratkaisemisessa voi käyttää hienosäätöä. Otetaan vertailukohdaksi rikollisuus, jota voi parhaiten arvioida henkirikosten määrällä. Yhdysvaltain rikollisuus oli vuosien ajan laskussa, kunnes hallitseva luokkamme kyllästyi ja alkoi tukea Black Lives Matter -salaliittoteoreetikkoja, jolloin henkirikosten määrä nousi 23% vuosina 2014-2016 ennen kuin Trumpin hallinto pysäytti verenvuodon ja sai murhatilastot laskemaan jonkin verran… mutta sitten tuli kevät 2020.

Eksponentiaalisesti leviävä infektio on aivan eri juttu.

Yhdysvaltojen keskeinen ongelma taistelussa COVIDia vastaan on, että olemme valtava, mantereenlaajuinen maa, jossa ei ole tehokkaita sisäisiä rajoja, joilla voitaisiin estää matkustaminen maa-alueella. Uusi-Seelanti pystyi eristäytymään muusta maailmasta, Australia pystyi eristämään suuret kaupunkinsa koska ne ovat eri osavaltioissa. Ja Eurooppa pystyi ottamaan käyttöön EU:ta edeltävän rajavalvonnan. Mutta Yhdysvalloissa, jossa monet metropolialueet kuten New York, Philadelphia, Washington, Cincinnati, Chicago, St. Louis ja Kansas City levittäytyvät osavaltiorajojen yli, on käytännössä mahdotonta lopettaa sisäistä matkustamista. Rajat ovat epämuodikkaita, mutta niistä on suurta hyötyä kriisitilanteessa.

Niinpä olemme nyt keskellä kolmatta aaltoa.

Ensimmäisten kahden aallon kuolinlukujen laajuutta voi tarkastella terveysviranomaisten tilastoista, joissa näkyvät kaikki kuolinsyyt. Hyvä valikoima luotettavien analyytikoiden tekemiä diagrammeja löytyy täältä (perustana olevat tiedot löytyvät täältä).

Tässä esimerkiksi viikottaisiin tietoihin perustuva diagrammi kansallisista kokonaiskuolinluvuista vuosilta 2010-2020 (tämänhetkinen kolmas kohouma ei näy diagrammissa, koska tiedot kuolintapauksista tihkuvat eri osavaltioista usein kahdeksankin viikon viiveellä):

Kuten huomaatte, vuosi 2020 eroaa räikeästi kaikista edellisistä vuosista maaliskuusta eteenpäin. Vuoden 2018 kohouma, jonka huippukohta on tammikuussa, oli paha flunssakausi. Tämä vuosi on puolestaan jotain aivan muuta.

Anonyymi analyytikko kirjoittaa:

Tämän vuoden kuolinluvut ovat korkeimmat ainakin 50 vuoteen, mahdollisesti yli 70 vuoteen. Yhden vuoden hyppäys kuolleiden määrässä on 13% tai enemmän. Penisilliinin keksimisen jälkeen korkein yhden vuoden hyppäys on ollut 3,5%, joten vuosi 2020 on suunnilleen neljä kertaa pahempi kuin aiempi huippuvuosi sitten toisen maailmansodan.

Terveysviranomaiset liittävät useimmat ylimääräiset kuolemat COVIDiin, mutta hallitus todennäköisesti aliarvioi pandemian aiheuttamien kuolemien määrää. Tässä diagrammissa vuoden 2020 ylimääräisten kuolemien kokonaismäärä on merkitty sinisellä käyrällä, viralliset koronakuolemat punaisella ja uuteen tautiin liittymättömät keltaisella.

Kuten huomaatte, COVID-kuolemien ja COVIDiin liittymättömien kuolemien käyrät ovat muodoltaan melkein identtiset, molempien huiput ovat huhtikuussa ja keskikesällä. Tämä viittaa siihen, että monet COVIDiin liittymättömistä kuolemista ovat oikeasti siihen liittyviä.

Pitkällä aikavälillä joudumme maksamaan kuolemien muodossa viruksen aiheuttamista rajoituksista, kuten esimerkiksi syöpätarkastusten peruuttamisista. Mutta sellaisten olettaisi kasaantuvan loppuvuodesta. Sen sijaan tämän vuoden huippu COVIDiin virallisesti liittymättömissä kuolemissa tuli New Yorkia ravistelleen huhtikuun alun koronakriisin aikana, mikä viittaa siihen, että useimmat kuolemista johtuivat joko diagnosoimattomasta COVIDista tai vaikkapa siitä, että sydänvikaiset eivät uskaltaneet mennä sairaalaan ennen kuin oli liian myöhäistä.

Niinpä virallinen 300 000 koronakuoleman luku on todennäköisesti aliarvioitu, ja oikea luku on jossain 350 000 ja 400 000 välillä. Lisäksi, johtuen noin 22 päivän viiveestä todettujen tapausten ja kuolemien välillä, kymmenien tuhansien nyt tartunnan saaneiden voi odottaa kuolevan seuraavan kuukauden aikana.

Yksi kiinnostava asia kuolleiden ikäjakaumassa on, että prosenttiosuudet kriisin aikana ovat olleet samanlaiset 30 ikävuodesta ylöspäin. Esimerkiksi huhtikuun toisella viikolla 85-vuotiaita ja sitä vanhempia kuoli 43% enemmän kuin keskivertovuonna, 60-64-vuotiaita kuoli 45% enemmän kuin keskimäärin ja 35-39-vuotiaita kuoli 44% enemmän kuin normaalisti.

Toisaalta, harva kolmikymppinen kuolee missään vaiheessa tavanomaista vuotta, joten absoluuttiset menetykset eivät olleet suuret: tuon viikon aikana 35-39-vuotiaita kuoli perusviikkoon verrattuna 303 ihmistä enemmän, ja yli 85-vuotiaita kuoli 7,367 ihmistä enemmän.

Kylmästi sanottuna, koska kuolinluvut taipuvat kohti vanhoja ja heikkoja, Yhdysvallat ei ole menettänyt rampauttavaa osuutta tärkeimmästä inhimillisestä pääomastaan.

Tämän voi havaita katsomalla Wikipedian COVID-19-kuolemien listaa. Laskin 199 Yhdysvalloissa kuollutta, jotka olivat riittävän ”merkittäviä” saadakseen oman Wikipedia-sivun. Käytännössä kaikki heistä, kuten äskettäin 86-vuotiaana kuollut countrylaulaja Charley Pride, olivat ohittaneet uransa huippuvaiheen.

(Mutta, ellei oteta lukuun 25-vuotiasta pelinrakentajaa Patrick Mahomesia, kukapa ei olisi?)

Toisaalta heidän rakkaansa surevat heitä ja toivovat, että olisivat voineet elää pidempään heidän kanssaan. Ja vanhatkin äänestävät. Näistä syistä käytännössä jokainen maapallon valtio on ottanut pandemian vakavasti.

Lisäksi, vaikka COVIDiin kuolevilla on usein ”oheissairastavuuksia” kuten korkea verenpaine, niin on kaikilla yli 50-vuotiailla amerikkalaisilla. Monien muiden tavoin kuvittelin, että ”oheissairastavuus” tarkoittaa samaa kuin ”kuolinsyy”, mutta se tarkoittaa vain ”sairautta”. Kymmenet miljoonat ihmiset elävät vuosikymmeniä oheissairastavuuksien kanssa.

Sitä paitsi emme tiedä, millaisia pitkän aikavälin vaikutuksia vakavasta infektiosta selviämisellä on.

Hyvät uutiset ovat, että juuri nyt amerikkalaisia rokotetaan Pfizerin rokotteella, joka on osoittautunut 95-prosenttisesti tehokkaaksi tartuntojen ehkäisemisessä. Hyvällä tuurilla Modernan rokote tulee käyttöön viikon sisällä.

Tällä hetkellä rokote riittää vain 5,8 miljoonan amerikkalaisen rokottamiseen. Mutta luvun pitäisi nousta vakaasti.

Rokotteen on tarkoitus ratkaista kriisi kahdella tavalla. Ensimmäiseksi, rokottamalla iän tai terveyden takia suurimmassa vaarassa olevat voimme saada talvikuukausien kuolinluvut laskemaan. Rokotteet ovat noin 90-prosenttisesti tehokkaita kahden viikon jälkeen ensimmäisen rokoteannoksen (annoksia on kaksi) saamisesta, joten tällä viikolla annettujen rokotteiden pitäisi alkaa leikata kuolinlukuja suunnilleen uuden presidentin virkaanastujaisiin mennessä.

Emme toki vielä tiedä varmuudella, onko rokote erityisen tehokas vähentämään tartuttavuutta. Uusi Modernan raportti kuitenkin viittaa siihen, ja muutaman kuukauden kuluttua meidän pitäisi tietää enemmän. Jos näin on, meillä on tilaisuus katsella pandemiaa peruutuspeilistä, ja ruumiita on vähemmän.

Laumasuoja vaatii todennäköisesti yli 60% tai jopa 80% amerikkalaisista saavan joko rokotteen tai tartunnan. Brasilian Amazonasin pahoin kärsineessä Manausissa arviolta 76% asukkaista on saanut tartunnan.

76% amerikkalaisista on 250 miljoonaa.

Syyskuun lopulta lähtien terveysviranomaiset ovat arvioineet, että 53 miljoonaa amerikkalaista, siis 16 prosenttia, on saanut tartunnan. Tuolloin virallisia koronakuolemia oli noin 200 000 ja koronakuolemia ylipäätään luultavasti neljännesmiljoona, joten infektioon kuolleiden osuus väestöstä oli lähes 0,5 prosenttia.

Jos laumasuojan saavuttaminen kovimman kautta vaatii lähes 250 miljoonaa luonnollista tartuntaa, se tarkoittaa noin 1,2 miljoonaa koronakuolemaa.

Se on paljon.

Tämänhetkisen kolmannen aallon myötä saavutamme 25% keskitalveen mennessä. Mutta hyvä uutinen on, että jos toiset noin 50% väestöstä saa rokotteen eikä tartunnan, COVID on voitettu.

Ei enää kuolemia, ei enää sulkuja, ei enää maskeja. Se on ohi.

Amerikkalaisten pitää siis miehistyä ja käydä ottamassa rokotteensa.

Steve Sailer on amerikkalainen journalisti ja elokuvakriitikko. Sarastuksessa on julkaistu useita hänen artikkeleitaan. Oheinen kirjoitus on ilmestynyt Taki’s Magazinessa 16.12.2020.

Tietoja

This entry was posted on 22 tammikuun, 2021 by in Tiede and tagged , , , , , , , , , .
%d bloggaajaa tykkää tästä: