SARASTUS

Kansallinen ja eurooppalainen, traditionalistinen ja radikaali verkkolehti

Salaliitto

VELI PESONEN

Missä kaksi tai kolme teistä keskenään tapaavat, siellä minä julistan salaliiton tapahtuneeksi.

Jos kaksi osakasta sopii keskenään yhteisestä taktiikasta ennen taloyhtiön kokouksen alkua jotain avointa kysymystä käsiteltäessä, kyseessä on salaliitto. Jos kaksi henkilöä sopii olevansa hiljaa kolmannen kolttosista yhteistä hyötyä ja asioiden sujuvuutta ensisijaistaen, kyseessä on salaliitto. Jos lapsen vanhemmat junailevat lapsen elämää tavalla joka käytännössä sitoo hänen valintojaan hänen täysi-ikäiseksi tultuaan, voi puhua salaliitosta. Kaikkien onneksi.

Jos jossain on joku joka ei pidä ylioppilaspolitiikkaa salaliittona, hän on varmaan muutenkin järjiltään, onhan näitä. Ylioppilaspolitiikka on leikkikenttä jossa järjestetään sopivan kokoisia kiistakapuloita mukamas riideltäväksi mukamas eri mieltä olevien kellokkaiden kesken. Kymmenen vuoden kuluttua nämä valtiotieteilijät päätyvät eduskuntaan ja siitä kymmenen vuoden kuluttua hallitukseen, elleivät ole kyllääntyneet päivänpolitiikan raadollisuuteen ja siirtyneet tärkeisiin virkoihin.

Poliittinen broileroituminen ei ole kunkin broileritehtaan oma projekti vaan yhteiskunnan ylläpitämä instituutio. Toivon sen kirjattavan lakiin ettei tarvitsisi puhua salaliitosta. Nämä henkilöt valmistetaan vallan ottamiseen. Ennen kaikkea heistä sukeutuu poliittinen eliitti joka ylläpitää liehakkoja kuten taiteilijoita ja dosentteja. Jos pyrit johonkin sosiaaliseen lokeroon, olet jo siellä, koska käytöksesi rakentuu samoista osatekijöistä kuin niillä joiden pitää antaa näyttöjä asemassaan pysyäkseen.

Kirkko

Televisiossa puhuttiin tiistai-iltana 10.11.2020 poliittisista salaliittoteorioista ja niiden asiantuntijoiksi oli kutsuttu kaksi teologia. Jumaluusoppinutta. Joko kirkko on salaliitto tai ylläpitää salaliittoja tai sitten Jumala on; eihän heitä muutoin olisi sinne pyydetty. Ei ainakaan Suomen evankelisluterilaisella valtionkirkolla ole vuosikymmeniin ollut muuta asiaa kuin väittää itseään selväjärkiseksi, se on järkeväksi, ja paukutella rintaansa asialla. Kumma kyllä ei lähes vaan täsmälleen samaa ovat tehneet parikymmentä vuotta sitten suosionsa huipussa kylpeneet modernit ateistit. Kumpi siinä jäljittelee toista? Kumpi pyrkii kumman sosiaaliseen lokeroon?

Jos kirkko pyrkii sekulaarihumanistien sosiaaliseen lokeroon, kyse on henkisestä laiskuudesta. Jos sekulaarihumanistit pyrkivät kirkon sosiaaliseen lokeroon, voiko tuota pitää todisteena siitä, että kirkko on salaliitto, koska miksipä muuten kukaan – järkevänä itseään mainostava henkilö – pyrkisi korvaamaan jotain ei-millään. Asiahan on niin että ateistien omissa puheissa uskonto tulisi korvata juurikin ei-millään.

Kuningas

Kun ihmiset siirtyivät metsästäjä-keräilijäyhteisöistään maanviljelykseen, jostain saapui heidän keskuuteensa kuningas. Vai oliko se sittenkin toisin päin, komensiko kuningas nuo vaeltajat tuottamaan ruokaa itselleen? Kun vertaa metsästäjä-keräilijöiden verrattain mukavaa elämää ensimmäisten maanviljely-yhdyskuntien ahtauden ja ruuan huonouden silaamaan ankeuteen, on vaikea kuvitella asian perustaksi muuta kuin salaliitto.

Toisin sanoen kuningas on tietäjä joka päättikin palvella vain sitä osaa yhdyskunnasta joka alistuu hänen komentoonsa ehdoitta. Tuo alkuperäisten matelijoiden joukko, heikkotahtoisuuden ruumiillistunut ydin, muodostaa hoviherrojen kastin jonka perillisiä nykyiset poliitikot ovat. Loppu on yksinkertaista koska se on pelkkää lahjontaa ja kiristystä eli väkivaltaa.

Kaupunki

Kuningas tarvitsee vallan kulissin, valtaistuimensa ympärille kukoistavan kaupungin. Todellisuudessahan kaupunki on kaiken kukoistamisen täysi antiteesi, toimettomien kiristäjien oman turhamaisuutensa monumenttina ylläpitämä fyysinen rakennelma jota joku muu ruokkii ja joku muu suojelee. Tuota sanotaan sivilisaatioksi ja sitä kuuluu tavan mukaan ihastella.

Maamies on mukamas pyhä koska hän ikuista nälkää kärsien tuottaa ravintoa suurelle lahjoittajalle joka esikuntineen hallitsee ikuisessa kaupungissa. Sotilas on mukamas pyhä koska hän väkivalloin suojaa tämän riiston toteutumista; hän tappaa ne jotka kieltäytyvät työstä ja ne jotka tulevat varkaisiin. Ja lopulta pappi on mukamas pyhä koska hän selostaa yleisölle miksi kuningas on pyhä ja kuinka pyhyys virtaa ylhäältä alas.

Kaupungin olemassaolo siis perustuu petokseen, siihen että tietäjä kenties laiskuuttaan, kenties riivattuna, keksi kytkeä viljan kasvattamisen oman toimettomuutensa ylläpitämiseen.

Salaliittoteoriaa

Puheena olevat salaliittoväitteet eivät ole uusia. Itse luin Fritz Springmeierin vuonna 1998 julkaistun kirjan Yhdysvaltain todellisesta maanalaisesta hallinnosta kolmetoista ja puoli vuotta sitten. Jostain syystä väitteisiin on nyt herätty ja kuvittelisin syynä olevan Donald Trump, jonka kannattajista osa esittää salaliittoväitteitä. Näin siitäkin huolimatta että jotkut kannattavat häntä juuri siksi että hän tulee poliittisen eliitin eli hoviherrojen kastin ulkopuolelta. Trumpin ja hänen kaltaistensa esillepääsyn ehkäisemiselle vastaisuudessa halutaan siis tuplavarmistus. Varma on varmaa ja mikään ei ole niin varmaa kuin kirkossa kuulutettu!

Halutaan lanseerata narratiivi jossa jokainen väite salahankkeesta tai kulissien takana tapahtuvasta vallankäytöstä onkin valmis salaliittoteoria. Oikeastaan halutaan vakiinnuttaa käyttöön yksikön partitiivi nominatiivin sijaan: kaikki väitteet ovat ”salaliittoteoriaa”.

Tuollainen partitiiviin liukuminen on merkki halveksunnasta ja ennen kaikkea viestii, että jokainen salaliittoa koskeva havainto olisi peräisin salaliittoteoriasta. Ei siis niin että joku uuttera yksilö havaintojensa perusteella kykenisi salaliitto-oletukseen nojaavan teorian asioista muodostamaan, vaan niin että hänen havaintonsa ovat valmiiksi salaliittoteorian korruptoimia ja että ”salaliitolla” ei voi muita ominaisuuksia ollakaan.

Kenties tämä selittää teologien kutsumisen hätiin sekä minun havaintoni että valtionkirkonkin palvelijoilla on edelleen jotain käyttöä jossain: halutaan vakiinnuttaa kulttuuri eli keskusteluympäristö, jossa salaliittoväitteiden todenperäisyyden arviointia pidetään epäasiallisena ja paremminkin olisi kohdallaan puhua taikauskosta, jonka torjuntaan pappisarmeija on ennenkin komennettu.

 

Miten se nyt sitten oikein on ja mitä tästä seuraa

Kriittinen tarkastelija osaa esittää kysymyksen ”onko niin”. Ei ole kauan siitä kun valtavirran salaliittokeskustelu pyöri verifioinnin ympärillä mutta nyt sellaiseen halutaan ottaa hajurako ja tästedes kaikki salaliittoväitteet ovat automaattisesti perättömiä. On vain näkyvä totuus eli se kuinka papisto sitä kulloinkin suvaitsee selittää. Ei tulkita vaan selittää. Kaikkein etevin pappi keksii selityksen asialle josta ei ole aiemmin kuultukaan.

Jääkö tilanne pitkäaikaiseksi? Aika näyttää. Suomalaisten onneksi koituu meidän luontainen piittaamattomuutemme, tuo harvinaisen ärsyttävä piirre ihmisessä. Suomessa elämänmeno on välinpitämätöntä jo valmiiksi, ja jos meidät komennetaan olemaan välinpitämättömiä salaliittoväittämistä niin siellähän tuo menee rikkana rokassa kaiken muun jatkeena. Kenties shamanistinen perimämme muodostaa suojan sekä järkeville että järjettömille länsimaisen elämänmenon piirteille. Shamanismin ydinhän ei ole seremoniallinen vaan ekstaattinen.

Kirkko ja kaupunki

Kirkko on rekrytoitu edistämään uutta yhteiskuntaa joka on kuin mielisairaala jonka potilaille hoetaan ns. kaiken olevan kunnossa ja sitä miltä näyttääkin. Pelkääkö ylempi kasti tosiaan ihmisten mielenterveyden puolesta vai sitä että joku ylioppilaspolitiikassa marinoitumaton henkilö pääsee valtaan, veikkaan jälkimmäistä.

Sitä paitsi, kaupungithan ovat katoamassa! Kaupungeista sukeutuu varastoalueita, esikaupunkeja vailla varsinaista kaupunkia. Nykyisen yhdyskuntamuodon kulminaationa voi pitää varastorakennukseen perustettua automaattihotellia: tuottava toimeliaisuus hoituu koneellisesti ja ihmisiä säilötään.

Muutama vuosikymmen sitten luterilaiset papit komennettiin kertomaan kansalle mielisairauksista. Aikaisemmin riivattuina pidetyt ihmiset olivatkin sairaita ja heitä saatettiin hoitaa. Toisaalta esim. roomalaiskatolisen ja ortodoksisen kirkon papit ovat kaiken aikaa pitäneet riivaustapauksia aitoina ja siten mielisairauksista erillisinä. Olemmeko samankaltaisen ilmiön äärellä nyt eli onko papit tällä kertaa komennettu psykiatrisoimaan salaliittoväittämät?

Ja onko tähän jokin lääke jossain.

Veli Pesonen on Viitasaarella syntynyt insinööri ja muusikko.

Tietoja

This entry was posted on 14 marraskuun, 2020 by in Politiikka ja ideologia and tagged , , , , , , .
%d bloggaajaa tykkää tästä: