SARASTUS

Kansallinen ja eurooppalainen, traditionalistinen ja radikaali verkkolehti

Valko-Venäjän Maidan saa vauhtia

OLENA SEMENYAKA   (suomentanut Timo Hännikäinen)

Jos Valko-Venäjän tilanteen kehittyminen jäi teiltä huomaamatta, valkovenäläinen Maidan on kehkeytymässä siellä juuri nyt, kun Aljaksandr Lukashenka, ikuinen neuvostoajan jälkeinen presidentti, on valittu jälleen kerran uudelleen. Toisin kuin venäläiset, joiden piti hyväksyä Putinin vallan vuoteen 2036 turvaava perustuslain lisäys, valkovenäläisten nuorempi polvi on pitkään seurannut myötämielisesti Ukrainan pyrkimyksiä murtautua vapaaksi Venäjän federaation otteesta ja samalla vahvistaa identiteettiään ja valtiollista asemaansa. Kremlin uusin yritys tehdä Valko-Venäjästä Venäjän alamaisvaltio oli viimeinen pisara.

Ero on siinä, että Ukraina tuotti useita nationalistijohtajia, ennen kaikkea Andri Biletskyn joka edelleen haastaa globalistisen tulkinnan maan kesken jääneestä vallankumouksesta, kun taas Valko-Venäjän oppositiojohtajat vain yrittävät toisintaa läntisten ja venäläisten kollegoidensa agendaa. Olette todennäköisesti myös kuulleet, että Venäjän liberaalin opposition näkyvimmällä hahmolla, Aleksei Navalnyilla, ei ole selkeää vastausta siihen, kenelle Krim kuuluu. Toisin sanoen, kenties Krimin miehitys ukrainalaisten ”radikaalien” mielipiteistä huolimatta oli oikeutettu. Oli miten oli, Valko-Venäjällä on meneillään merkittävä mielenlaadun muutos ja isänmaallisen vastarinnan nousu.

Svetlana Tihanovskaja, Lukashenkan päävastustaja, on vangitun oppositioblogistin vaimo, tekniikan kandidaatti joka lupasi vapauttaa poliittiset vangit ja järjestää reilut presidentinvaalit. Vaalituloksen karkea väärentäminen antaa ymmärtää, että hän tosiaan voitti, kun taas Lukashenkan todellinen kannatus jäi väitetysti kolmeen prosenttiin. Kun Lukashenkan virallisen kannatusluvun (yli 79%) julkistaminen synnytti mielenosoituksia, Tihanovskaja lähti maanpakoon Liettuaan vastineeksi vaalipäällikkönsä vapauttamisesta. Lähtöään edeltävänä päivänä hän kehotti mielenosoittajia palaamaan kotiin. Kehotus, joka luultavasti taltioitiin painostuksen alla keskusvaalilautakunnan rakennuksessa, ennalta-arvattavasti sivuutettiin.

Tällä hetkellä valkovenäläiset pystyttävät barrikadeja Minskissä ja muissa kaupungeissa, kun taas hallitus käyttää kumiluoteja ja tainnutuskranaatteja. Virallisesti yksi ihminen on kuollut yhteenotoissa, mutta mielenosoitusten osanottajat kertovat neljästä kuolleesta. Internet on suljettu Valko-Venäjän alueella ja viranomaiset yrittävät kerätä kaiken barrikadien rakennusaineksiksi sopivan pois kaduilta. Viimeisimpien tietojen mukaan joitakin tehtaita on mennyt lakkoon, mikä tarkoittaa vakavia seurauksia maalle, jossa yksityisomistusta ei juuri ole.

Äskettäin perustetun Lublinin kolmion maiden (Ukrainan, Liettuan, Puolan) ulkoministerit ovat jo tuominneet hallituksen väkivallan, eivätkä välttämättä aio tunnustaa virallisia vaalituloksia.

Mitä lopulta tapahtuukaan, Valko-Venäjä ei enää sovi vallitsevaan geopoliittiseen suhdanteeseen, ja luvassa on pysyvää taloudellista turbulenssia, kuten Ukrainassa. Näiden olosuhteiden vallitessa me toivotamme Valko-Venäjän tervetulleeksi orastavaan Intermarium-kumppanuuteen. Tähän mennessä Venäjä on torpannut kaikki lähentymisyritykset, jopa silloin kun Lukashenka osoitti kiinnostusta uusiin energiakäytäviin ja taloudelliseen yhteistyöhön alueen maiden kanssa.

Intermarium Support Groupin konferensseihin vuodesta 2018 osaa ottaneet valkovenäläiset on pakotettu pidättäytymään läheisemmästä yhteistyöstä. Venäjän ote on ollut liian luja jotta todellinen alueellinen yhteistyö olisi mahdollista, joten kaikki otetta heikentävät ja samalla Valko-Venäjän itsenäisyyttä lujittavat kehityskulut ovat äärimmäisen tarpeellisia. Yhteenvetona: Valko-Venäjän epävirallisessa, patrioottien käyttämässä lipussa oleva Intermariumin tunnus ei ole pelkkä kansallisen katuvastarinnan tunnus, ja meidän tehtävämme on tehdä siitä valkovenäläisen vallankumouksellisuuden korkein kuva.

Olena Semenyaka on Ukrainan Kansalliset joukot -puolueen kansainvälisten asioiden sihteeri. Artikkeli on alun perin ilmestynyt 11.8.2020 Intermarium.org -verkkosivustolla.

%d bloggaajaa tykkää tästä: