Kiuas Kustannus ja sen yhteydessä toimiva Hexen Press ovat aloittaneet vuoden 2018 valmistautumalla kirjakevääseen. Kevään aikana on tulossa kolme kirjaa, joista seuraavaksi lyhyet esittelyt.
–
***
–
Joseph de Maistre: Mietteitä Ranskasta
Savoijilainen Joseph de Maistre (1753-1821) oli vastavallankumouksen ja restauraatiokauden tärkeimpiä ajattelijoita, ja yhdessä brittiläisen aikalaisensa Edmund Burken kanssa hänet luetaan nykyaikaisen konservatismin keskeisiin perustajiin. Hänen mentaliteetissaan oli kuitenkin myös huomattavan radikaaleja piirteitä, ja hänen ajatteluaan onkin konservatismin ohella luonnehdittu termeillä ”legitimismi”, ”ultramontanismi”, ”providentialismi” ja ”traditionalismi”. Maistrea pidetään yhtenä valistusajattelun terävimmistä arvostelijoista, ja hänen ajatuksistaan ovat ottaneet vaikutteita mm. Charles Baudelaire, Isaiah Berlin, Juan Donoso Cortés ja Auguste Comte.
Vuonna 1797 ilmestynyt ”Mietteitä Ranskasta” on ensimmäinen Maistren suomennettu teos. Ranskan vallankumouksen seuraamuksia käsittelevässä pamfletissa Maistre esittää keskeisiä ajatuksiaan monarkiasta, tasavallasta, perustuslaista sekä uskonnon ja politiikan suhteesta. Suomentaja Mika Keränen on kirjoittanut teokseen laajan esipuheen, joka toimii kattavana johdantona Maistren henkilökuvaan ja ajatteluun.
Kiuas, ilmestyy maaliskuussa.
–
Akateemisen uransa hylännyt Juonela työskentelee varastomiehenä teollisuuspuhaltimia valmistavalla tehtaalla, mutta tuotannon ulkoistaminen uhkaa viedä häneltä työpaikan. Tilaisuus elannon leventämiseen tarjoutuu, kun tehtaan sikariportaaseen kuuluva Brand pyytää Juonelaa kirjoittamaan muistelmansa, jossa hän aikoo paljastaa kaiken itsestään, kollegoistaan ja suvustaan. Juonela saa käyttöönsä Brandin päiväkirjat, joista avautuu hyytävä näkymä vallan ja rahan turmeleman miehen sieluun. Brandin pohdinnoissa maailmantalous, väestönkasvu, luonnonvarojen hupeneminen, maahanmuuttovirrat ja suurvaltapolitiikka hitsautuvat yhteen tuomiopäivän koneeksi. Kirjoitusprosessin aikana Juonelan todellisuudentaju alkaa huojua: kirjoittaako hän kirjaa vai kirja häntä?
Turkulaisen Jarmo Teinilän kolmas romaani yhdistelee häikäilemättömästi työläiskuvausta, postmodernia metafiktiota, sukutarinaa ja aateromaania. Sen raadollinen, absurdi ja mustan koominen maailma kieppuu levottomasti ja pitää lukijan otteessaan.
Kiuas, ilmestyy maaliskuussa.
–
Timo Hännikäinen: Medusan kasvot. Kirjoituksia kauhusta
Kauhu on fiktion laji, joka häiritsee ja kiehtoo. Se hyökkää salakavalasti kaikkia varmuuksia ja rajoja vastaan. Se esittää älyllisen haasteen näyttämällä jotakin, mitä ei pitäisi olla. Kauhua löytyy niin kioskikirjallisuudesta kuin Nobel-palkittujen tuotannosta, niin halpatuotannoista kuin arvostetuista taide-elokuvista.
Uudessa esseekokoelmassaan Timo Hännikäinen käsittelee kauhua elokuvassa ja kirjallisuudessa. Hän ottaa kauhun vakavasti ja etsii taidetta siitä mitä monet pitävät puhtaana ajanvietteenä, syvyyttä siitä mitä monet pitävät silkkana roskana. Kirja jakaantuu kahteen osioon, joista ensimmäinen sisältää laajat esseet kauhun määritelmästä ja nykyisen kauhuelokuvan rappiosta. Toinen osio tarjoaa valaisevia näkökulmia yksittäisiin teoksiin ja ilmiöihin: suurennuslasin alle päätyvät mm. David Cronenberg, Thomas Ligotti, amerikkalainen gotiikka ja brittiläisen elokuvan folk horror -perinne. Kirjan loppuun on liitetty Hännikäisen uudet suomennokset H. P. Lovecraftin klassikkonovelleista ”Dagon” ja ”Erich Zannin musiikki”.
Hexen Press, ilmestyy huhtikuussa.
–
***
–
Kirjojen tarkemmasta ilmestymisajankohdasta ja ennakkotilausmahdollisuuksista ilmoitetaan myöhemmin Kiukaan ja Sarastuksen Facebook-sivuilla.
Kaikkia Kiukaan kirjoja on saatavilla uudessa verkkokaupassamme, joka avattiin loppuvuodesta. Suosittelemme laadukkaan lukemisen ystäville myös divariosaston aktiivista tarkkailua; uusia nimikkeitä tulee valikoimaan viikoittain.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.