SARASTUS

Kansallinen ja eurooppalainen, traditionalistinen ja radikaali verkkolehti

Vaihtoehtoja perinteiselle sosiaaliselle medialle

JARNO ALANDER

Marraskuussa 2015 sattunut Kempeleen raiskaustapaus lienee ensimmäisiä kertoja, kun nk. ”turvapaikanhakijoiden” harrastama seksuaalirikollisuus ylitti uutiskynnyksen. Noihin aikoihin muuan yksityishenkilö kommentoi tapausta eräällä englanninkielisellä keskustelupalstalla seuraavasti (käännös omani):

Sitten kun (ei jos vaan kun) näitä tapauksia alkaa olla useita viikossa, eliitin on joko a. ryhdyttävä torjumaan maahantunkeutujien rikollisuutta, tai b. estettävä kansalaisia keskustelemasta siitä. En lupaa mitään palkintoja heille, jotka arvaavat oikein kumman vaihtoehdon he valitsevat.

Kyseinen kommentti koski tietenkin Suomen tilannetta ja Suomen hallitusta sekä virkamiehistöä, mutta kysymys on mitä suurimmassa määrin yleiseurooppalaisesta kehityksestä. Ylen uutisen mukaan EU:ssa on hyväksytty lakisuunnitelma, jonka tarkoituksena olisi puhdistaa eurooppalainen sosiaalinen media ”vihapuheesta”.

Jotta koko asetelma olisi riittävän irvokas, lopullisen hyväksynnän hanke sai Manchesterin terrori-iskua seuraavana päivänä. Kyseisessä iskussahan 22 brittiläistä lasta ja nuorta sai surmansa ja yli 50 loukkaantui. Mutta tälläkin kertaa itse iskua pahempi asia oli se, että kansalaiset Britanniassa ja ympäri maailmaa ilmaisivat suuttumuksensa ja tyrmistyksensä ja vaativat, että islamistiselle terrorille tehdään jotain. Toisin sanoen, he tuottivat sosiaaliseen mediaan mitä suurimmassa määrin juuri sitä vihapuhetta, jonka estämiseksi laki on suunniteltu.

(Keksiikö kukaan muuten parempaa lakmustestiä täydelliselle idiootille, kuin termin ”vihapuhe” käyttäminen tosissaan?)

Ylen uutisessa mainitut sosiaaliset mediat ovat facebook, Twitter ja YouTube. Epäilemättä listalla on muitakin, tai vähintään niitä on tulossa.

Erilaisia sosiaalisia medioita käyttävät ovat epäilemättä huomanneet, etteivät näiden sivustojen ylläpitäjät edes tarvitse EU:ta käskemään heitä sensuroimaan käyttäjiään, tai rohkaisemaan heitä ilmiantamaan toisiaan. Twitter (jota itse en käytä) puhdistettiin Yhdysvaltojen presidenvaalien lähestyessä amerikkalaisen Alt-Rightin edustajista ja monista Donald Trumpin näkyvimmistä kannattajista – siitäkin huolimatta, että Trump itse on tunnetusti Twitterin ahkera käyttäjä.

Poliittisesti epäkorrektien YouTube-kommentaattorien keskuudessa puolestaan on tällä hetkellä käynnissä nk. adpocalypse. Toisin sanoen heidän videoidensa yhteydessä ei enää esitetä mainoksia, joten he eivät enää näin ollen saa mainostulojakaan. Ottaen huomioon, että monille youtubettajille heidän kanavansa on lähes kokopäinen työ, joka tavoittaa tuhansia, kymmeniä tai jopa satoja tuhansia katsojia, kysymys ei ole aivan vähäpätöisestä takaiskusta.

Myös facebookin puolella ollaan kiristämässä ruuvia. Sain Zukkerfukkerilta banaania! on fraasi, josta kuulen erilaisia variaatioita yhä tiheämmin. Itse en kykene löytämään minkäänlaista punaista lankaa annettujen bännien perusteista tai kestoista.

Ottaen huomioon kaiken yllä mainitun väitän, että viimeistään nyt olisi aika siirtyä vaihtoehtoisille yhteisöpalveluille siinä määrin, kuin se vain suinkin on mahdollista. Oma kokemukseni on, että arkielämä tuntuu pyörivän yhä enemmän facebookissa, joten siitä tuskin pääsemme kokonaan eroon vielä vuosikausiin, mutta en näe mitään syytä olla nopeuttamatta prosessia.

Kansallismieliset ja muut poliittisesti epäkorrektit ryhmät aktivoituivat facebookissa ja muualla somessa verraten hitaasti. Ainakin osasyy tähän lienee, että erilaiset, pääosin VBulletin-pohjaiset, alan keskustelupalstat olivat hyvin pitkään voimissaan vielä sosiaalisen median yleistyttyä (niistä useat ovat yhä olemassa). Siellä täällä kuuli erilaisia ehdotuksia ”oman” facebookin kehittämisestä, mutta mitään varteenotettavaa ei tapahtunut vuosikausiin. Nyt kuitenkin erilaisia vaihtoehtoja on alkanut ilmaantua, osin tietysti olosuhteiden pakosta.

On kuitenkin syytä muistaa edelleen, että netissä ei koskaan voi olla aivan varma siitä kenen kanssa puhuu, ja ”alt-tech” –sivustolla törmäät myös valtavirta-somea todennäköisemmin erilaisiin soluttautujiin ja urkkijoihin.

Alla on joitakin tutustumisen arvoisia vaihtoehtoisia sosiaalisia medioita:

Voat

Tarkoittettu sensuroimattomaksi vaihtoehdoksi suositulle Redditille. Voat on uutis- ja yhteisöpalvelu, jonka nimi on väännös englannin sanasta vote eli äänestää. Palvelussa jaettavien linkkien peukuttaminen ylös tai alas on eräs sen perusperiaatteista.

Infogalactic

Erittäin kunnianhimoinen projekti, jonka tavoitteena on tuottaa puolueeton ja sensuroimaton versio Wikipediasta. Projektin pääpiruna toimii kirjailija, kustantaja ja bloggari Vox Day. Infogalacticin yhteyteen on nyt myös perustettu Infogalactic News.

Gab

Alt-Right Twitter” syntyi viime vuoden puolella Twitterin puhdistusten aikaan ja ymmärrettävästi se asemoitui hyvin vahvasti Trumpiin ja MAGA-porukkaan.

Wrongthink

Toinen vaihtoehdoksi Twitterille tarkoitettu mikrobloggaussivusto. Itselläni ei tästä ole minkäänlaista kokemusta.

Vkontakte

Putinin facebookiin” siirtyy jatkuvasti yhä enemmän facebookin sensuuriin ja ilmiantokulttuuriin kyllästyneitä suomalaisia. VK:hon kirjautuminen on erittäin helppoa ja nopeaa (varsinkin jos omistaa jo facebook-tilin), joten suosittelen ainakin kokeilemaan.

Minds

Siinä mielessä varsin kunnianhimoinen projekti, että Minds ei pyri korvaamaan tai mallintamaan jotain olemassa olevaa sosiaalista mediaa, vaan Mindsilla on aivan oma konseptinsa (joka tosin on käynyt läpi useitakin hieman sekavia mutaatioita). Kuten VKontakteen, Mindsiin on myös mahdollista kirjautua facebook-tunnuksilla, joten kokeileminen on helppoa.

Diaspora

Varhainen vaihtoehto facebookille. Itselläni ei tästä kokemusta.

Vid.me

Toistaiseksi paras vaihtoehto YouTubelle. Kävijä- ja katsojamäärät eivät ole vielä lähelläkään YouTuben vastaavia, joten sivusto ei myöskään houkuttele mainosrahaa samassa mittakaavassa. Vid.me kuitenkin kohtelee pikkutekijöitä YouTubea paremmin eikä sensuuria ole.

OOPIH (Our Own Place Is Here)

Ruotsalainen OOPIH halusi tarjota alustan nimenomaan eurooppalaisille etnonationalisteille. Se kuitenkin katosi verkosta joskus alkuvuonna 2017 ja projektin tilanne on tällä hetkellä epävarma.

***

Altright.com (joka on ollut viime viikkoina Eurooppaa koskevassa uutisoinnissaan harmillisesti täysin ulapalla, mutta joka muuten on seuraamisen arvoinen sivusto) julkaisi hiljattain myös artikkelin jossa esiteltiin eri vaihtoehtoja paitsi sosiaaliselle medialle myös sähköpostipalveluille jne. Monet niistä ovat itselleni tuntemattomia, ja niitä tutkiessa ja kokeillessa kannattaa tietysti noudattaa normaalia varovaisuutta.

Perinteisestä somesta irtaantuminen saattaa olla vaikeaa, koska yhä suurempi osa aivan tavallisesta arkielämästäkin pyörii jo sen ympärillä. Kissavideoiden jakamiselle se lienee tulevaisuudessakin juuri oikea paikka. Mutta hieman vakavammin otettava toiminta, aktivismi, verkostoituminen ja yhteydenpito on hyvä vastaisuudessa hoitaa muualla.

Otamme mielellämme vastaan lukijoiden kokemuksia yllä mainituista sivustoista, ja tietenkin vinkkejä muista vastaavista.

Jarno Alander on Sarastuksen toimitussihteeri.

%d bloggaajaa tykkää tästä: