SARASTUS

Kansallinen ja eurooppalainen, traditionalistinen ja radikaali verkkolehti

Kielen heikkoutta

koneVELI PESONEN

Entisaikaan koneita ohjailtiin erilaisten vipujen ja painikkeiden avulla. Niiden lähettyvillä oli numeroita ja symboleja, vähänlaisesti tekstiä. Yleensä saksan- tai englanninkieliset sanat saivat harvalukuisuudessaan ympärilleen mystisen kehän. Ranskankielisiä sanoja sisältäviä laitteita käytiin naapurissa ihmettelemässä. Jos kaipasi luettavaa, sitä oli kirjoissa.

Sitten koitti aika jolloin tietokoneelle annetaan komentoja näppäimistön välityksellä ja ohjelmointi-insinöörien köyhällä slangilla vääntämiä selostuksia pitäisi jaksaa lukeakin. Tietokoneen kieli on niin huonoa, olipa suomea, saksaa tai sitten sitä englantia, että pitää olla lahjaton henkilö jaksaakseen lukea ja tulkita sitä hölynpölyä. Please contact the config sys admiral. Sanojen sisällöt typistyvät, kieli köyhtyy, käsitteiden luontaiset elinympäristöt tahriutuvat epämääräisyyksiin.

Kuluttaessamme insinöörien eikä kirjailijoiden kieltä sairastumme kielen heikkouteen. Samalla mielikuvamme tekniikasta samentuvat koneellisten tomintojen paetessa kielimuurin taa. Kyllä kääntyy Wittgenstein haudassaan.

Koneet toteuttavat ihmisten niille määräämiä tehtäviä ja tehtäväsarjoja ja toimiakseen niiden on elettävä sopusoinnussa tosiasioiden kanssa. Valehteleva kone on se joka on epäkunnossa ja pois käytöstä. Varttuneemmat muistavat sellaisten pinnalla lukevan venäjänkielistä tekstiä.

Kielen heikkous on mielenheikkouden lähisukua. Tyhjentyessään vivahteista sanat muuttuvat hiljalleen fetisseiksi ja kommunikointi elämälle vieraaksi aktiksi, vara-ainesten substituutioksi. Pyrkimys selkeyteen menettää merkityksensä ajatustenvaihdon koostuessa ennakkoluuloja arvioivista ennakkoluuloista. Eiväthän ne komennot sisällä edes eroottista mielenkiintoa!

Ehkä ratkaisemme tämänkin koneellisesti ja määräämme koneet tuottamaan parasta mahdollista kieltä ja kommunikoimaan keskenään. Voimme huvittaa itseämme seuraamalla kone Huovisen ja kone Ahon jutustelua keskittyen itse kielenköyhiin pelailuihin – ihmisten seurassa. Kuinkahan kauan koneet jaksavat tällaista velttoilua seurata? Jossain siirtymävaiheessa, ennen elonkehän jakautumista sähkömagneettiseen yläluokkaan ja nesteitä vaihtavaan alaluokkaan, ihmisyksilöt tuotettaneen koneellisesti keinokohdussa mikä toimii lopullisena ratkaisuna kaikkiin feminismin lanseeraamiin (näennäis)ongelmiin.

Nesteitä vaihtavan alaluokan täysivaltaisena ja -verisenä jäsenenä toivon jonkinlaista kielenpelastusta myös ihmiselle. Varsinaista kirjallisuutta lukiessa voi havaita tavoitteen jatkuvasti loittonevan. Kirjallisuuspalkintoja jaetaan keskitason lukiolaisainekirjoituksille ja käännöspalkintoja digitaalisella käännösautomaatilla vauhditetuille virhepötköille. Näiden takana olevia henkilöitä kuullaan asiantuntijoina ja pidetään kansakunnan omanatuntona – minun omatuntoni he eivät missään tapauksessa ole.

Kvalifioitu keskustelija on yleensä sellainen joka on keksinyt jonkinlaisen omaa muistuttavan tavan pyörittää samaa levyä vuosikymmenestä toiseen. Sen levyn hän on yleensä vohkinut joltakulta keskitason ainekirjoittajalta. Asia-aine. Asia-aihe. Tämä on pohdiskeleva kirjoitus. Pohdinta-aihe.

Henkisen omaisuuden varastaminen ei ole kansalaistemme keskuudessa mitenkään epätyypillistä. Ideasi on käyttökelpoinen sitten kun se on riittävän huono jotta sen joku viitsii varastaa. Kuten Šostakovitš tokaisi, kunniallisuuden käsitteet eivät ole korkeassa kursissa.

Edessä olevissa eduskuntavaaleissa todennäköisesti menestyvät parhaiten he jotka kaikkein pahimmin ja häikäilemättömimmin jumiutuvat vanhan levyn pyörittämiseen ja tehokkaimmin rajaavat itsensä reaalitodellisuuden ulkopuolelle. Koneen ja ihmisen jakolinjoissa myös valehtelevan poliitikon ja valehtelevan koneen välinen yhteys on selvillä, molempien pinnalla on venäjänkielistä tekstiä.

Veli Pesonen on Viitasaarella syntynyt insinööri ja muusikko.

Veli Pesonen on Viitasaarella syntynyt insinööri ja muusikko.

 

 

Tietoja

This entry was posted on 31 joulukuun, 2014 by in Kulttuuri, Politiikka ja ideologia and tagged , , , .
%d bloggaajaa tykkää tästä: