SARASTUS

Kansallinen ja eurooppalainen, traditionalistinen ja radikaali verkkolehti

Kiukaan syksy 2022 & muita kirjauutisia

Juhannuksen alla on aika tiedottaa syksyn kirjoista. Kiukaan syksyn 2022 ohjelma käsittää kolme teosta, joista seuraavaksi lyhyet esittelyt. Tarkoista ilmestymisajankohdista, ennakkotilausmahdollisuudesta ja muista yksityiskohdista ilmoitetaan myöhemmin sosiaalisen median kanavillamme (Facebook, Twitter, MeWe, Instagram, Telegram).

Elo / syyskuu:

Carolus Löfroos: Vapaaehtoiset. Sotamme Ukrainassa 2014-15.

Ukrainan vallankumous vuonna 2014 johti Krimin miehitykseen ja sodan syttymiseen Ukrainan itäosissa. Nuori suomalais-ruotsalainen Carolus Löfroos ei voinut jäädä katsomaan Venäjän aggressiota sivusta. Hän matkusti Kiovaan ja liittyi Azovin vapaaehtoispataljoonaan. Hänestä tuli osa ”ulkomaalaisjoukkuetta”, jonka jäsenet olivat saapuneet eri puolilta maailmaa puolustamaan Ukrainaa.

Löfroosin kirja on yksityiskohtainen dokumentti hänen omasta sotaretkestään ja Itä-Ukrainassa palvelleista ulkomaalaisista vapaaehtoisista. Se on suoraviivainen, kaunistelematon ja paikoin myös anarkistisen hauska kuvaus siitä, miltä eurooppalaisessa rajamaassa käyty katkera sota näytti sen ensimmäisinä vuosina. Valokuvantarkasti Löfroos kuvaa vapaaehtoissotilaan arkea harjoituksineen, välillä eksentrisiä asetovereitaan sekä venäläis- ja separatistijoukkoja vastaan käytyjä taisteluita.

Teos tarjoaa myös näkökulmaa kiisteltyyn Azovin pataljoonaan, josta on rykmentin vahvuisena tullut merkittävä tekijä Ukrainan nykyisessä sodassa. Azovin sotilaat valtasivat Mariupolin kaupungin kapinallisjoukoilta vuonna 2014 ja puolustivat sitä Venäjän piiritysjoukkoja vastaan äärimmäisissä oloissa lähes kolmen kuukauden ajan vuonna 2022.

ISBN 978-952-7197-33-2

Marraskuu:

Tenho Kiiskinen: Suuri peli

Esikoisteoksellaan ”Humanismin paheet” (2019) kulttimainetta saavuttaneen Tenho Kiiskisen uusi esseekokoelma kuvaa nykyisyyttä ja lähitulevaisuutta massaihmisen eli tavallisen kansalaisen silmin. Mitä yksilö voi odottaa omalta tulevaisuudeltaan, jos koneet vievät hänen työpaikkansa samalla kun luonnonkatastrofit, kulkutaudit ja sotilaalliset selkkaukset lisääntyvät luonnonvarojen huvetessa ja globaalin ihmismäärän ylittäessä kymmenen miljardin rajan? Kiiskinen ei kuitenkaan julista vääjäämätöntä maailmanloppua, vaan yrittää vastata kysymykseen, miten väistämättömään pitäisi suhtautua ja varautua. Tulevaisuus ei lupaa hyvää, mutta pelissä on monta muuttujaa, eivätkä kaikki tarinat pääty aina kyyneliin.

Esseet esittelevät suomalaiselle yleisölle myös yhdysvaltalaisen politiikan teoreetikon Samuel T. Francisin (1947-2005) ja tämän ajatukset modernin massavaltion tulevaisuudesta. Francisin näkökulma on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan, sillä hän osasi ennustaa niin Donald Trumpin nousun kuin länsimaiden ajautumisen kohti hallintomuotoa, joka on samanaikaisesti anarkokapitalistinen ja sosialistinen. Valta on keskittynyt yhä harvempien käsiin, suuryritykset sanelevat kansallisvaltioiden politiikan ja keskiluokat kutistuvat. Toivo piilee kuitenkin järjestelmän kaatumisessa omaan mahdottomuuteensa. Tällöin paikalliset identiteetit, kulttuurit ja kansat saavat uuden tilaisuuden.

ISBN 978-952-7197-34-9

Knut Hamsun: Ruohottuneilla poluilla

Norjan modernin kirjallisuuden suurmiehestä ja Nobel-palkitusta Knut Hamsunista (1859-1952) tuli toisen maailmansodan jälkeen vihattu mies kotimaassaan. Hän oli tukenut saksalaismiehittäjää ja sen asettamaa hallintoa ja joutui syytteeseen maanpetoksesta. Tuomion hän kuitenkin vältti korkean ikänsä takia. Tämän elämänvaiheen vuoksi Hamsunin perintö herättää edelleen kiistelyä Norjassa.

Hamsunin viimeinen teos Ruohottuneilla poluilla ilmestyi postuumisti vuonna 1967. Hamsun kirjoitti sen 90-vuotiaana, ollessaan oikeuden määräämässä mielentilatutkimuksessa. Hän halusi sen avulla todistaa olevansa täysissä sielun voimissa. Teos on sekoitus fiktiota, pamflettia, päiväkirjaa ja puolustuspuhetta. Omalaatuinen kerronnallinen rakenne ja tapa sekoittaa fiktiota ja todellisuutta on tuonut sille maineen yhtenä Hamsunin merkkiteoksista. Samalla se on protesti juridista mielivaltaa vastaan ja yritys selvittää, miksi kirjailija päätyi paheksuttuihin poliittisiin ratkaisuihinsa. Kirjan päätöslause on samalla viimeinen Hamsunin julkaistavaksi kirjoittama lause: ”Pyhän Johanneksen päivä, 1948. Tänään korkein oikeus on antanut tuomionsa ja minä lopetan kirjoittamisen.”

Vuonna 2017 Ruohottuneilla poluilla valittiin Norjan parhaaksi sodanjälkeiseksi ei-fiktiiviseksi teokseksi. Olli Virtasen kääntämä teos ilmestyy nyt ensimmäistä kertaa suomeksi.

ISBN 978-952-7197-35-6

Muita kirjauutisia

Kiukaan kevään kirjat ovat saaneet kiittävän vastaanoton niin lukijoilta kuin kriitikoilta. August Strindbergin Infernoa kirjailija ja kriitikko Antti Hurskainen luonnehti blogissaan ”kevään ja melko varmasti koko vuoden käännöstapaukseksi”. Äskettäin ilmestynyt Porvoon Kipinä -lehden toinen numero sisältää Jykä Varpion laajan arvion kirjasta. YouTubesta löytyy myös suuri Inferno-keskustelu, jossa ovat mukana suomenkielisen laitoksen kääntäjä Mika Keränen, esipuheen kirjoittaja Jussi K. Niemelä ja Kiukaan kustannuspäällikkö Timo Hännikäinen. Haastattelijana toimii Jasmina Ollikainen.

Inferno-keskustelu 23.5.2022

Infernon saa kätevimmin tilattua Kiukaan verkkokaupasta.

Kannattaa muistaa myös uusi Sarastus-valikoima. 385-sivuinen kirja sisältää keskeisiä Sarastuksen kirjoituksia vuosilta 2016-2021. Mukana on yhteensä 31 kirjoitusta 20 kirjoittajalta. Tukeva ja ulkoasultaan kaunis paketti sopii erittäin hyvin kesälukemiseksi.

Sarastus 2 tilattavissa Kiukaan verkkokaupasta.

Kevään ohjelma sisälsi myös yhden yllätyksen. Toukokuun lopulla ilmestyi uusi laitos Juhani Sarsilan vuonna 2013 ilmestyneestä esseekokoelmasta Melancholica. Kulttuuri- ja aatehistoriaa antiikista nykypäivään suvereenisti käsittelevä kokoelma on kotimaisen esseeproosan merkkipallu ja samalla läpileikkaus Sarastuksenkin sivuilta tutun pitkän linjan yliopistomiehen ajattelusta. Melancholican julkaisutilaisuus pidettiin 18.6. ravintola Punavuoren Ahvenessa. Tilaisuus kuvattiin, ja ohjelma on katsottavissa YouTubesta kahdessa osassa:

Osa 1: Juhani Sarsilan puhe

Osa 2: Juhani Sarsilan ja Timo Hännikäisen keskustelu

Melancholicaa voi tilata Kiukaan verkkokaupasta.

Näissä merkeissä kiitämme kaikkia lukijoita toivotamme erittäin hyvää kesää ja alkusyksyä 2022.

Tietoja

This entry was posted on 23 kesäkuun, 2022 by in Kulttuuri and tagged , , , , .
%d bloggaajaa tykkää tästä: