SARASTUS

Kansallinen ja eurooppalainen, traditionalistinen ja radikaali verkkolehti

Kiukaan syksy 2021

Kiuas Kustannuksen historian aktiivisin kevät on nyt takanapäin, ja on aika tiedottaa tulevan syksyn julkaisuohjelmasta. Syksyn ohjelma sisältää kaksi teosta, joista seuraavaksi lyhyet esittelyt.

George Orwell: Sinä ja atomipommi. Kirjoituksia 1940-luvulta.

Englantilainen George Orwell (1903-1950) kuuluu 1900-luvun merkittävimpiin eurooppalaisiin kirjailijoihin. Poliittisesti moniulotteisen Orwellin ajatteluun vaikuttivat vuosisadan suuret mullistukset: luokkaristiriidat, Espanjan sisällissota ja toinen maailmansota, totalitarismin nousu. Hän puolusti ilmaisunvapautta ja älyllistä rehellisyyttä kaikkialle tunkeutuvaa puoluesidonnaisuutta ja todellisuuden vääristelyä vastaan.

Orwell tunnetaan parhaiten poliittisista allegorioistaan ”Eläinten vallankumous” ja ”Vuonna 1984”, mutta valtaosa hänen parhaasta tuotannostaan koostuu esseistä ja sanomalehtiartikkeleista. Niissä hän käsitteli kirjavaa aihepiiriä: englannin kieltä, uutta aseteknologiaa, kansallista identiteettiä, kirjallisuuden klassikoita ja uusimpia virtauksia, fasismia ja kommunismia. Timo Hännikäisen suomentama valikoima sisältää Orwellin esseitä, artikkeleita ja kritiikkejä hänen kirjailijanuransa dramaattisimmalta ja kypsimmältä ajanjaksolta. 1940-luvun kirjoitukset syntyivät toisen maailmansodan ja alkavan kylmän sodan oloissa, jolloin totuus oli eri osapuolten propagandan puristuksessa. Niiden ajankohtaisuus on ilmeinen jokaiselle jota kysymykset ajattelun vapaudesta ja poliittisesta sitoutumisesta kiinnostavat. Valikoiman tekstejä ei ole aiemmin ilmestynyt kirjamuodossa suomeksi.

ISBN 978-952-7197-29-5

Pehmeäkantinen, ilmestyy lokakuussa

J. J. Suutarinen: Mytologian taju

Myyttejä käsitellään usein sepitteinä, joita tieteellinen tutkimus ei vahvista. Myytin arvo ei kuitenkaan ole riippuvainen sen kirjaimellisesta todenmukaisuudesta. Myytit ovat hallinneet ihmisten maailmankuvaa tuhansia vuosia, eikä niitä puutu nykyajastakaan. Ne ovat tarjonneet pyhyyden kokemuksia, symbolijärjestelmiä, maailman hahmottamisen tapoja, sosiaalisen järjestyksen perusteita ja jäljiteltäviä esikuvia. Myyteistä on ammennettu vallankumouksissa ja kansallisissa heräämisissä.

Monipuoliseen tutkimusaineistoon perustuvassa kirjassaan J. J. Suutarinen pohtii myyttien olemusta ja etsii mytologista tarttumapintaa nykymaailmassa, jossa historia ja yhä vaikeammin hallittava tieteellinen tieto näyttää korvanneen myyttiset kertomukset. Hän rakentaa perustaa tulevaisuuden uudelle mytologialle, jossa mytologinen ja tieteellinen tietämisen tapa eivät ole ristiriidassa keskenään.

J. J. Suutarinen (s.1994) on valtiotieteilijä, toimittaja ja humanisti, joka haluaa oppia alati lisää nähdäkseen kauneuden kaikessa välttämättömässä.

ISBN 978-952-7197-30-1

Pehmeäkantinen, ilmestyy lokakuussa.

Kirjojen tarkemmasta ilmestymisaikataulusta ja ennakkotilausmahdollisuudesta tiedotetaan myöhemmin Kiukaan tileillä FacebookissaTwitterissä ja MeWessä.

***

Loppukevään kirjamme, M. A. Meretvuon Turvallisuuspolitiikka ja Karin Boyen Kallokaiini ilmestyivät toukokuussa ja ovat tavoittaneet lukijat tehokkaasti. Kesälukemista kaipaavien kannattaa muistaa myös aiemmat tämän vuoden kirjat, Jean Raspailin Pyhien leiri ja Timo Hännikäisen ABC-kirja – puhumattakaan verkkokauppamme suositusta ja jatkuvasti täydentyvästä divariosastosta.

Tietoja

This entry was posted on 30 kesäkuun, 2021 by in Kulttuuri and tagged , , , .
%d bloggaajaa tykkää tästä: