SARASTUS

Kansallinen ja eurooppalainen, traditionalistinen ja radikaali verkkolehti

Kymmenen käskyä

SEPPO OIKKONEN

1. Poliitikko, älä taistele vallasta. Kaikki se valta jonka voit taistelemalla saavuttaa, on väärää valtaa. Oikea valta on olemuksellisesti luottamusta, se annetaan, sitä ei oteta.

2. Journalisti, älä taistele totuudesta. Totuutta ei oteta ja omisteta, se ei välitä siitä. Jos haluat omia totuuden, sinusta tulee poliitikko. Vallasta taisteleva poliitikko.

3. Syyttäjä, älä syytä ihmisiä asioista joita ei ole olemassa. Älä syytä ihmisiä noituudesta. Älä syytä yhtäkään yksilöä ”kansanryhmää vastaan kiihottamisesta”, sillä yhdelläkään ihmisellä ei ole niin mahtavia maagisia taikavoimia, että pystyisi uhkaamaan kokonaisia kansanryhmiä.

4. Syyttäjä, älä vie oikeussaliin asioita, jotka kuuluvat tutkijan työhuoneeseen. Älä puhu ”uskonnoista” ikään kuin kaikki uskonnot olisivat uskontoja uskontojen joukossa. Ne eivät ole. Ne ovat sosiologisia ongelmia. Niitä koskevat kysymykset eivät ratkea lakipykälien pohjalta.

5. Ihminen, älä syytä itseäsi siitä, että olet kulttuurisi tuote. Älä syytä ketään siitä, että kaikki ihmiset ovat kulttuurinsa tuotteita. Älä syytä ketään siitä, etteivät kaikki kulttuurit millään sopeudu keskenään.

6. Ihmisarvo- ja -oikeusideologi, älä vie kulttuurisia hylkimisreaktioita käräjäsaliin ratkaistaviksi. Yhteisövoimat, yhteisöominaisuudet ja yhteisöilmiöt eivät ratkea yksilöiden tasolla. Totuus niistä ei ole kenenkään omaisuutta. Se ei välitä siitä mitä yksilöt kokevat, ajattelevat, tai mihin he yksilöinä pyrkivät.

7. Isä ja äiti, ole hyvä niille joista sinulla on suurin vastuu. Ole hyvä omille läheisillesi, ole hyvä omalle yhteiskunnallesi. Se on ainoa oikea suojelukohde. Älä pelasta maailmaa, se on sekä moraalin että älyn väistöliike. Ole ihmisen mittainen, kehity ihmisen mittaan, pidä yllä sitä yhteisöä joka mittaa sinua.

8. Loppuunajettu, älä väsy yrittämään. Vaikka poliitikko on moraaliton, journalisti tietämätön ja vaikka syyttäjä syyttää sinua ja suojelee vieraita, et ole yksin. Totuus on siellä jossakin, eikä muu lopulta merkitse mitään.

9. Älä syyllistä itseäsi. Kaikki ei ole sinun käsissäsi eikä vastuullasi. Hyvistä teoista saattaa olla huonoja seurauksia, pahoista teoista hyviä. Tapahtuu joka päivä. Totuus ei ilmene yksilön kokemuksessa vaan tilastoissa. Yhteiskuntaa koskevat päätökset pitäisi tehdä oikein laadittujen ja tulkittujen tilastojen, ei moraalisen paatostelun pohjalta.

10. Älä samaistu uhrirooleihin, vaikka ne ovatkin voimaannuttavinta mitä ihmispsyyke perusnarsismin syvyydestä ammentaa. Uhriajattelun mekanismi on lopulta hyvin yksinkertainen: mitä absoluuttisempia arvoja sisäistät ja mitä voimaannuttavammin uhrirooleihin samaistut, sitä enemmän muuttuvat kaikki käyttämäsi keinot suhteellisiksi ja sitä enemmän otat oikeuden omiin käsiisi. Se on tuhon tie.

Seppo Oikkonen on ajatushistorian harrastaja. Hän pitää ”Alkon kassalla” -blogia.

Tietoja

This entry was posted on 30 huhtikuun, 2021 by in Politiikka ja ideologia and tagged , , , , .
%d bloggaajaa tykkää tästä: