SARASTUS

Kansallinen ja eurooppalainen, traditionalistinen ja radikaali verkkolehti

Etnisen nationalismin peruskurssi

TIINA WIIK

Opettaja: ”Yhteiskunta, jossa kaikki rodut ja kulttuurit elävät rauhassa ja harmoniassa, siintää horisontissa.”
Oppilas: ”Mikä horisontti on?”
Opettaja: ”Kuvitteellinen raja, joka pakenee aina sitä lähestyvää.”

Yhteiskuntafilosofia ei ole helppo laji, ja kokemukseni mukaan aihepiirin teoksissa on vähän harmaata aluetta. Joko teos on todella onnistunut tai siinä on jokin perinpohjainen valuvika, kuten puutteellisesti ajateltu sisältö, jaarittelu tai pikkuasiohin takertuminen tai yksinkertaisesti raskas kirjoitustapa. Tämän vuoksi minua hieman hermostutti tarttua Greg Johnsonin teokseen The White Nationalist Manifesto (”Valkoisen nationalistin manifesti”). Tiesin entuudestaan Johnsonin teräväksi intellektuelliksi, mutta entä jos kirjassa onkin valuvika?

Jo ensimmäisen kappaleen jälkeen huokaisin helpotuksesta: teos on Johnsonia terävimmillään. Manifestia voisi kutsua etnonationalismin peruskurssiksi. Monet aihepiirin teokset on suunnattu lukijalle, joka on lähtökohtaisesti samaa mieltä ja poliittisesti tiedostava, mutta Johnsonin manifesti aukeaa taatusti sellaisellekin, jolla ei ole aiemmin ollut mitään kosketusta nationalistiseen ajatteluun. Johnson on saanut pakattua 138 sivuun johdonmukaisen ja vasta-argumentit ennakoivan puolustuspuheen sille, miksi valkoisten kansojen olisi noustava puolustamaan omaa etuaan.

Kirja koostuu kolmesta osasta, joista ensimmäinen käsittelee valkoista nationalismia valkoisten selviytymisen näkökulmasta. Johnsonin mukaan valkoisten sukupuutto ei ole pelkästään mahdollista vaan ajan hengen säilyessä samana todennäköistä ja tietoisesti aiheutettua. Kirjan sivumäärän vuoksi oletin teoksen pysyttelevän yleisluontoisessa yhteiskuntafilosofiassa, mutta peruskäsitteiden jälkeen Johnson siirtyy yksityiskohtaisiin toimenpiteisiin, joihin valkoisten yhteiskuntien olisi ryhdyttävä selvitäkseen. Tämä on varsin ilahduttava piirre kirjassa, koska nationalistipiirien keskustelu on varsin filosofiapainotteista: tiedostetaan, mitkä ovat ongelmat ja mikä olisi ideaalinen tilanne, mutta ei juuri tarjota käytännön ratkaisuja.

Greg Johnson

Kirjan toinen osa selittää peruskäsitteitä kuten sitä, ketkä ylipäänsä ovat valkoisia, ja miksi yhteiskunnan homogeenisyys on merkittävää. Merkittävä anti monelle valmiiksi nationalistiselle lukijalle voi tässä olla se, että Johnson tarjoaa tiiviitä ja perusteltuja vasta-argumentteja monimuotoisuuden ihanteelle. Nationalismiin vasta tutustuville merkittävää taas on, että Johnsonin yleisluontoiset kuvaukset ilmiöistä ja tapahtumista ovat kaikille tunnistettavia. Ajoittain lukija voi huomata, että juuri noin kotimaassani toimitaan, juuri noin poliitikot ovat sanoneet.

Kolmas osa keskittyy siihen, miten valkoista nationalismia tukeva liike perustetaan ja miten se voittaa. Johnson on metapoliittisen vaikuttamisen kannattaja: poliittinen muutos syntyy itsekseen, mikäli kulttuurillinen muutos saadaan aikaan. Johnson ei odota yhtä poliitikkoa tai puoluetta valkoisten pelastajaksi vaan tavoittelee rohkeasti täyttä valkonationalistista hegemoniaa, jossa kansallismielisyys on yhtä laajasti hyväksytty arvo kuin monimuotoisuus on tällä hetkellä. Nämä korkeat tavoitteet ja suorasukainen kansallismielisyys saavat maltillisemmat maahanmuuttokriitikot sätkimään ja ovat raikas tuulahdus kansallismieliseen keskusteluun, jota liian usein leimaa synkeys ja toivottomuus nykytilanteen edessä.

Mikäli Johnsonin manifestia olisi kuvailtava yhdellä sanalla, valitsisin sanan kirkas. Kirjaa lukiessa käy nopeasti selväksi, että Johnson on ajatellut asiaansa paljon ja huolellisesti, koska muutoin ei yhtä selkeään ja itsevarmaan ilmaisuun pystyisi. Vaikka peruskäsitteet ja tavoitteet ovat minulle etnonationalistisena lukijana valmiiksi tuttuja, on Johnsonin kateutta herättävän selkeää ja älykästä tuotantoa ilo lukea, ja se tarjoaa niin ajateltavaa kuin argumenttejakin. The White Nationalist Manifesto ansaitsee paikan nykyajan kansallismielisen kirjallisuuden merkkiteoksissa.

Greg Johnson: The White Nationalist Manifesto (Counter-Currents Publishing, 2018)

Tiina Wiik on oululainen varakaupunginvaltuutettu ja blogisti.

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: