SARASTUS

Kansallinen ja eurooppalainen, traditionalistinen ja radikaali verkkolehti

Marx panisi nykyvasemmiston seinää vasten

 

ALEX WITOSLAWSKI   (suomentanut Timo Hännikäinen)

Slavoj Žižek, maailman tunnetuin elävä marxilainen teoreetikko, kirjoitti kiinnostavan kolumnin The Independent -lehteen muutama päivä sitten. Hän puolusti Alt-rightin ja populistisen oikeiston hahmoja kuten Steve Bannonia sanomalla, että he edustavat aitoa luokkatietoisuutta – toisin sanoen he ymmärtävät, että heidän tärkein vihollisensa on porvarillinen globalistieliitti, joka tällä hetkellä kontrolloi sekä vasemmistoa että oikeistoa. Hän väitti myös, että vasemmiston tulisi liittoutua Alt-rightin kanssa huolimatta näkemyseroista esimerkiksi tietyissä seksuaalivähemmistöihin ja rotuun liittyvissä kysymyksissä, jotta molempien poliittisten laitojen vallanpitäjät saataisiin lyötyä.

Oletetaan ajatuskokeena, että Žižek on oikeassa: että marxilaisessa luokkateoriassa on totuutta mukana ja että Alt-right edustaa aitoa luokkatietoisuutta. Jos näin on, miksi kukaan Alt-rightin tai populistisen oikeiston edustaja haluaisi olla tekemisissä nykyvasemmiston kaltaisen selvästi työväenluokan vastaisen liikkeen kanssa?

Mietitäänpä tätä: tämän hetken laitavasemmisto koostuu lähes kokonaan ryysyköyhälistöstä ja porvaristosta. Marxilaisessa ajattelussa ryysyköyhälistö, lumpenproletariat, koostuu proletaareista (siis työläisistä) joilta puuttuu luokkatietoisuus. He ovat usein mukana pikkurikollisuudessa kuten prostituutiossa ja ovat käteviä työkaluja vallanpitäjille. Porvaristo koostuu kapitalisteista eli niistä, jotka omistavat tuotantovälineet.

Tarkastellaanpa sitten nykypäivän vasemmistolaisia liikkeitä.

Black Lives Matter on kenties voimakkain tämänhetkinen vasemmistolainen liike, ja heidän raison d’êtrensä on kirjaimellisesti puolustaa rikollisia, joita poliisi (heidän mielestään) kohtelee kaltoin heidän rotunsa takia – toisin sanoen he eivät keskity luokkakysymyksiin, vaan rikollisuuteen ja mustien identiteettiin. Black Lives Matterin aktivistit käyvät usein Alt-rightia ja muita työväenluokkaisia valkoisia vastaan lietsoakseen väkivaltaa ja estääkseen heidän tilaisuutensa – eikö tämä tee Black Lives Matterista ryysyköyhälistöä sanan varsinaisessa merkityksessä?

Mitä tulee LGTB-liikkeeseen – pahoittelen etten muista oikeaa lyhennettä, sillä siihen tunnutaan lisättävän uusi kirjain joka toinen viikko (onko se nyt LGTBQIAAP+?) – he keskittyvät pelkästään homoseksuaalisuuteen, transseksuaalisuuteen ja muihin ei-heteroseksuaalisiin identiteetteihin, jotka olivat laittomia useimmissa kommunistimaissa koska niitä pidettiin porvarillisina vinoutumina. Ja tämänhetkisestä yhteiskunnasta päätellen näyttää siltä, että kommunistit olivat siinä oikeassa. LGTB-väen sosiaaliset identiteetit näyttävät määrittyvän lähes kokonaan kulutustuotteiden kautta: he käyttävät tietynlaisia vaatteita, käyvät tietyissä yökerhoissa, käyttävät tiettyjä huumeita ja osallistuvat tiettyihin homobileisiin. Mitä muuta he muka ovat kuin porvariston ja suuryritysten hyödyllisiä idiootteja?

Maahanmuuttajien oikeuksia puolustavat ryhmät, jotka muodostavat merkittävän osan nykyvasemmistoa, eivät välitä pätkääkään työläisten asioista. He ovat lakonmurtajia, jotka vaativat lisää siirtolaisia jotta suuryritykset saisivat halpaa työvoimaa. Jotkut maahanmuuttomyönteiset ryhmät kuten FWD.us ovat jopa suuryritysten kuten Facebookin perustamia. Suurpääomalobbyt kuten Chamber of Commerce rakastavat avoimia rajoja ja massamaahanmuuttoa juuri samasta syystä. Näiden ryhmien rivisotilaat ovat usein Meksikon lippua heiluttavia aktivisteja, jotka välittävät hispaanisesta identiteetistään enemmän kuin luokkaidentiteetistään. Näyttää siis siltä, että avoimia rajoja vaativat ryhmät koostuvat porvariston ja ryysyköyhälistön sekoituksesta.

Sitten ovat vielä väkivaltaiset äärivasemmistoryhmät kuten Antifa ja By Any Means Necessary (BAMN). Keitä niiden jäsenet ovat? Menkää mihin tahansa työväenluokan yhteisöön ja yrittäkää löytää jomman kumman ryhmän solu – onnea vain. Lähes kaikki nämä ryhmät toimivat yliopistojen kampuksilla tai niiden välittömässä läheisyydessä, usein hyvin kalliiden ja arvostettujen yliopistojen joihin rikkaat lähettävät lapsensa. Toisin sanoen ne koostuvat yläluokan kakaroista ja porvareista, jotka ovat omaksuneet näennäisen vasemmistolaisen ideologian, koska heidän professorinsa ja media pitävät sellaista muodikkaana.

Jos tapaatte jonkun Antifan tai BAMNin jäsenen, keskustelkaa hänen kanssaan kommunistisesta teoriasta, ja huomaatte etteivät he tiedä siitä mitään. He osaavat vain toistella kielikuvia mustien, homojen ja maahanmuuttajien sorrosta. Tämän ei pitäisi tulla yllätyksenä – menkää mihin tahansa vasemmistolaiseen kirjakauppaan yliopistokaupungissa, ja huomaatte pian että siellä on enemmän kirjoja intersektionaalisesta mustasta LGTB-feministisestä seksuaalisuudesta kuin Marxista ja Leninistä. Lyhyesti sanottuna, Antifan ja BAMNin kaltaiset ryhmät väittävät olevansa kommunistisia tai anarkosyndikalistisia, mutta niiltä puuttuu kaikki todellinen tieto ideologioista ja filosofioista, joita ne väittävät kannattavansa.

Tämä pätee muuhunkin vasemmistoon: sillä ei ole lainkaan luokkatietoisuutta, sen kannattajat ovat joko eliittikakaroita tai ryysyköyhälistöä, jotka on huijattu uskomaan, että valkonaaman tai heteron vihaaminen on tärkeämpää kuin luokkataistelu. Jos moderni marxilainen vallankumous todella tapahtuisi länsimaissa, heidät kaikki pantaisiin seinää vasten ja ammuttaisiin luokkapettureina. Miksi siis jokin aidosti luokkatietoinen liike kuten Alt-right tai populistinen oikeisto ottaisi nykyvasemmiston vakavasti?

Alex Witoslawski on yhdysvaltalainen journalisti. Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Storia-verkkolehdessä.

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: